Zavadi pa vladaj

Fotografija: Moja Rijeka
Postoji jedna opasna stvar koja i dalje hara ovom nesretnom državom, zove se ideologija. Na zgradi u centru grada osvanuo je natpis: “Antifašizam nije floskula!” i fotografija je objavljena na portalu Grada Rijeke: “Moja Rijeka” s ciljem odvlačenja pažnje s bitnih stvari. Hrvatska je jako zahvalna zemlja ako si na političkom vrhu, ne trebaju ti igre gladijatora, ne treba ti oružje, ne treba ti ništa. Samo spomeni Ustaše i Partizane i nikoga više nije briga što kradeš, pljačkaš, čak i ubijaš. Zašto sam napisao ovakav žestok uvod? Upravo zato da me bolje shvatite u nastavku.

Naime, zgrada na kojoj se nalazi sam natpis je „pod skelama“ već duži niz godina, netko bi pomislio da su skele tu jer se zgrada želi renovirati, nikako, skele su tu kako bi sama zgrada služila kao reklamni pano. Da, dobro ste pročitali, reklamni pano.

„Kako ćemo staviti reklamni pano u centru grada da ga svi vide i popunimo svoje džepove?“
-„Stavi skele na obližnju derutnu zgradu i na njih stavi reklamni pano.“

„Gospodine, novinari su nakon svih tih godina shvatili da zapravo ne renoviramo fasadu nego stavljamo novce u džep pomoću oglašavanja.“

-„Platite nekome da izvadi naše najjače oružje, oružje antifašizma.“

Ovaj razgovor je izmišljen i prenapuhan, ali svakome tko nije zahvaćen „bolešću ideologije“ to je jedini način da si može objasniti ovako za njega nelogične postupke. Svima nam je jasno da fašizam nije donio ništa dobro u naše krajeve, dapače samo ružno, ali nakon toliko godina, treba li se i dalje baviti tim pitanjima? Trebaju li nove generacije učiti o fašizmu i antifašizmu ili je bolje da vrijeme utroše na sate poduzetništva i informatike? Naše društvo neće ozdraviti dokle god njime vladaju ideologije i dokle god se djecu uči ideologijama i podjeli. Dobivam osjećaj da je bolje dijete naučiti koga da mrzi, nego koga da voli. Da je društvo normalno i da imamo prave aktiviste, na toj zgradi ne bi se viorio natpis koji služi kao diverzija sa stvarnih problema nego sramežljivo lelujao natpis: „RENOVIRAJTE ME!“

Na zgradi Rikarda Benčića bi stajao natpis: „Pretvorite me u nova radna mjesta.“

Na Harteri bi stajao natpis: “Pomozite nam da napravimo novi Exit!“

Na brodu Galeb: „Ili me potopite ili me vozite!“

Na autobusnom kolodvoru koji se nalazi preko puta zgrade bila bi ponosna spomen-ploča: “Ovo je najružniji autobusni kolodvor u Europi.”

I tako u nedogled…

Grad čija industrija je odavno umrla, mladi odavno odselili, država čiji stanovnici jedva spajaju kraj sa krajem, a mogućnost zaposlenja ne postoji… Jasno je da je fašizam opasan, ali i sam antifašizam je u ovom obliku opasan. Ono što nam treba je nova generacija, generacija koja ne smije biti opterećena ideologijom i raznim FLOSKULAMA. Vrijeme je da generacije X konačno odu i sa svojim ideologijama prestanu trovati nove generacije Y i Z koje žele pokrenuti ovaj grad i državu.

Autor članka: Mario Grbić

Social
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Facebook komentari

Comments