Zašto nezaposlen ne smije značiti besposlen?

Biti nezaposlena mlada osoba znači nositi i određeni dio stigme. Danas, kada je svaka druga mlada osoba u Republici Hrvatskoj bez posla, to više nije socijalna kategorija niti društvena skupina na margini – biti nezaposlen postaje jednako kao reći student, povjesničar, ljubitelj jagoda.

Dopustite mi da vam pokažem da biti nezaposlen ne treba i ne smije značiti biti besposlen. Ukoliko ste bez posla, upravo je nalaženje posla posao! Vi trebate organizirati svoje vrijeme i radnje upravo oko nalaženja tog posla. Evo kako to možete učiniti:

1. Prestanite se sažalijevati. Niste jedini, niste prvi, nećete biti zadnji. Ne radite, ali i to se mijenja. Sažalijevanjem ne pomažete nikome, a društvo će vas početi tretirati kao “maliciozne” jer je negativna energija zarazna i takva osoba nikome ne treba u društvu.

2. Organizirajte svoj dan: ono što najviše nedostaje ljudima koji nemaju formalnu obvezu je struktura. Naviknuti su da dan počinje u određeno vrijeme, da postoji nekakva pauza za ručak i određeni dio dana je slobodan. Sada je cijeli dan slobodan i odjednom se nađete u pidžami u 12 sati razmišljajući kako je lijepo imati slobodnu subotu. A zapravo je utorak.

3. Zbilja organizirajte svoj dan: ustajanje svaki dan u slično vrijeme. Pregledavanje dnevnih oglasa za posao. Slanje molbi. Traženje informacija na internetu o dodatnim edukacijama/radionicama/stažiranjima – bilo čemu što će vam pomoći da napredujete. Skuhajte kvalitetan ručak, sada barem imate vremena. Napravite pauzu pa pročitajte knjigu, otiđite prošetati i vratite se pogledati kvalitetan film. Sve se broji, bitno je samo da radite na sebi.

4. Pronađite nešto što će ispuniti vaše vrijeme na kvalitetan način: stalno ima svakakvih edukacija, radionica i tečajeva. Pronađite onaj koji proširuje vašu dosadašnju edukaciju i upišete se. Nećete samo naučiti nove vještine, nego ćete i upoznati nove ljude koji će vas motivirati, a možda vam i preporučiti neki posao.

5. Volontirajte. Potrudite se konstantno vježbati svoje vještine. Istražite postoji li udruga koja se bavi temom koja vas zanima i pitajte ih trebaju li možda pomoć. Ukoliko nema takve, svejedno volontirajte. Pronađite udrugu koja pomaže potrebitima. Bolje ćete se osjećati ako dio svog vremena poklonite nekome i tako mu uljepšate život.

6. Napravite listu svojih ciljeva i redovito ih nadopunjujte: ako želite biti dobar novinar, morate stalno pisati. Ako želite dobro poznavati opću kulturu, morate pratiti vijesti. Ako želite biti u dobroj formi, morate vježbati. Postoje stvari na kojima morate konstantno raditi ako želite doći do svojih ciljeva. Ako ne brusite svoje vještine, gubite na kvaliteti. Kada se konačno ponudi prilika za posao, vi ste već izašli iz štosa, vještine su vam zakržljale, a radna etika gotovo nestala. Ne dopustite da se to dogodi i konstantno radite na sebi.

7. Okružite se ljudima koji motiviraju. Nećete nigdje doći ako ste uvijek u istom kafiću s društvom koje se žali, gdje nitko godinama nije radio, a dane provode kritizirajući situaciju u državi. Budite s pozitivnim ljudima i međusobno se bodrite i dijelite korisne informacije

8. I najvažnije: ne odustajte. Stvari će krenuti na bolje ako vi postanete bolji. Nemojte se žaliti i nemojte se prestati bodriti. Kažu da je sretna prijava ona broj 84. 🙂

Blog autorice: https://ninetydegreesoftina.com/

Social
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Facebook komentari

Comments