Zadruga ponovno u Rijeci

Povodom regionalnog finala najdugovječnijeg Hrvatskog festivala demo bendova, točnije jubilarnog 20. izdanja HGF-a, u subotu 9. travnja u riječkom klubu Palach nakon 15 godina na pozornicu je stupio bend Zadruga.
Dobro poznati rock bend Hrvatskog zagorja, koji još od ranih 90-ih svojim žestokim rifovima i tekstovima na kajkavskom narječju sa tematikom života na selu, pobuđuje euforiju svojoj vjernoj publici svih uzrasta. Do sada su izdali 4 albuma te održali zavidan broj koncerata. Za one koji nisu upoznati, Zadruga je u Zagorju „lektira“ i jedan dio odrastanja svakog ljubitelja dobre glazbe i zabave. Nakon svih tih godina došlo je vrijeme za predstavljanje benda mlađoj riječkoj publici, što je mnogima bila i prva prilika da ih čuju uživo.
Nakon što su svoju svirku odradili  prošlogodišnji sudionici HGF-a i pobjednici 49. zaječarske Gitarijade, perspektivan riječki bend Syleth te sudionici HGF-a (Accidental One, Sillycons, Tight Grips i Absortick) pozornicu i treću prostoriju Palacha preuzela je Zadruga. Nešto praznija prostorija na samom početku svirke ubrzo se počela puniti kako vjernim fanovima benda, tako i onima kojima je to bio prvi susret sa Zadrugom. Prvih nekoliko pjesama prošlo je u nešto mutnijem tonu, kao što se i dalo zaključiti ali ne i razaznati što se ustvari dogodilo sa razglasom. No, čini se da je to postala manje bitna stavka. Očekivali bi smo da će nakon svih tih godina doza energije na pozornici biti nešto manja, no na veliko iznenađenje dečki iz Zadruge ponovno su pokazali kako (još uvijek) znaju baciti publiku u euforiju plesanja, pjevanja te da u zanosu sreće svatko popije koji gutljaj više. Ipak se može vidjeti da iza njih stoji dugogodišnje iskustvo i individualna kvaliteta te i te kako znaju kako zabaviti publiku. Tijekom svirke izvrtjeli su se dobro znani hitovi poput „Zagorski tarzan“, „Nebo i zemlja“, „Ja živim vu malomu selu“, „Meda i mlijeka“, „Tan du gej“, „Dok bil sam još tolike mlad“. Posebno je veliki pozitivan utjecaj ostavila na samome kraju obrada stare narodne pjesme „Vjetar sa planine“. Da cijene i poštuju svoje narječje pokazali su ne samo pjesmama nego i humorom i šalama na kajkavskom između pjesama koji su postale sastavni dio njihove izvedbe. Nakon svirke odlučili smo također i porazgovarati sa članovima benda. Kao i uvijek pristupačni za početak su se zahvalili riječkoj publici i ostalim bendovima. Prisjetili su se također i zadnjeg koncerta u Rijeci prije nekih 15 godina, koji je čini se ostao u sjećanju te probudio nostalgiju starijim fanovima Zadruge. Riječka scena alternativne glazbe također je ostavila pozitivan dojam na članove benda kroz sve te godine, što se moglo zaključiti po riječima frontmena Zadruge Krešimira Končevskog: „Rijeka je oduvijek bila rokerski grad i drago nam je da smo se nakon 15 godina opet vratili.“
Uz bogato ispunjenu večer u Palachu, možemo reći da je Zadruga ne samo ponovno predstavila sebe riječkoj publici, nego i duh svih nas koji smo uz njih i njihovu glazbu proveli mnoge trenutke kojih ćemo se uvijek rado sjetiti.

Autor članka: Nenad Šprem

Social
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Facebook komentari

Comments