Vrhunska origami izložba u Rijeci

„Origami Zdenka – Put do svjetskih majstora origami umjetnosti“ naziv je izložbe otvorene u petak, 1. travnja 2016. godine u galeriji Kortil (Strossmayerova 1).

Izložba u organizaciji Hrvatskog origami društva iz Zagreba i Udruge za promicanje dobrobiti djece Portić, u suradnji s Gradom Rijekom i galerijom Kortil organizirana je s ciljem promocije origami umjetnosti i dobrobiti modernog origamija.

Pozdravne govore održali su predsjednica Hrvatskog origami društva Sanja Srbljinović Čuček, predsjednica udruge Portić Ksenija Vičić, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i veleposlanik Japana Nj. E. Keiji Ide te Zdenka Šegota, majstorica origamija, u čiju je čast izložba i organizirana.

Gradonačelnik je istaknuo kako Rijeku vežu dobri odnosi s Japanom, posebice s prijateljskim gradom Kawasakijem, stoga origami za Riječane nije nepoznanica. U Rijeku su, iz prijateljskog grada, tokom godina pristigli brojni papirnati ždralovi koji se smatraju simbolom sreće, zdravlja i mladosti. Pa ipak, Obersnel je naglasio kako iskustva s tehnikom motanja papira nema, osim s izradom papirnatih aviona ili gužvanjem papira u kuglu. Na to se nadovezao veleposlanik Japana koji je rekao kako je origami izuzetno dobar za otklanjanje stresa te kako bi svakom bilo korisno naučiti raditi origami i opustiti se nakon stresnog dana upravo na taj način. Veleposlanik osobno voli origami i bavi se njime, a izuzetno je sretan što u Hrvatskoj postoje pojedinci i udruženja koja se bave izradom origamija. Napomenuo je kako se u Hrvatskoj razvija poseban stil koji se nastavlja na japanski origami, no ipak je specifičan.

Govori Ksenije Vičić i Zdenke Šegote bili su posebno emotivni. Spomenuto je kako Zdenka godinama volontira u udruzi Portić i brojnim drugim kulturno – obrazovnim institucijama, nesebično šireći svoje znanje. Zdenka Šegota je postala sinonim riječkog origamija, osvajajući svojom toplinom, dobrotom i znanjem mnoge male i velike ruke, nutkajući ih novim izazovima i pothvatima u papiru. Veliki entuzijast i učitelj, neumorna u pozitivnom mišljenju i ohrabrivanju, ojačala je redove Hrvatskog origami društva, ubrzo nakon njegovog osnivanja.

Zdenkina želja bila je bila dovesti svjetske origami majstore u Rijeku. Stoga se, među eksponatima, može naći dio fundusa Galerije Grada Krapine (svjetski origami majstori dio su fundusa Galerije Grada Krapine, od izložbe Poezija u papiru 2008. godine). Članovi Hrvatskog origami društva u svojim redovima imaju svjetski poznate majstore i umjetnike koji su ovom prilikom izložili svoje autorske radove kao i interpretacije svjetskih majstora. Izložili su i radove svjetskih majstora iz svojih privatnih kolekcija. Konkretno, na izložbi se moglo vidjeti paukove, konje, pse, sove, dinosaure, zmajeve, zdjelice, dječja kolica, motore, maske, drveće i još mnoštvo predmeta iz svakodnevnog života. Posebno zanimljiva bila je radionica pod nazivom „Komunikacija papirom“ koja je započela sat vremena prije otvorenja, a na kojoj je svatko zainteresiran, uz pomoć volontera, mogao naučiti izraditi jednostavniji origami, primjerice košuljicu, ždrala i sl.

Zdenka nam je otkrila i kako Japanci počinju savijati papire već s dvije godine! Stoga je s origamijem, koji razvija motoričke i intelektualne sposobnosti, kreativnost, strpljenje i pridonosi brojnim drugim dobrobitima, dobro krenuti „od malih nogu“. No to ne znači da je origami samo za djecu. Dapače, potiče se da se u izradu origamija uključe osobe svih dobi. Sve što je potrebno je komad papira, stol ili neka druga čvrsta podloga. I nešto volje i strpljenja.

Ova vesela, šarena i nadasve inspirativna izložba koju doista vrijedi pogledati otvorena je do 12. travnja 2016. godine.

Autorica članka: Aneta Gojković

Social
  • 79
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Facebook komentari

Comments