Veprinac ili Leprinac, gradić “dva prsta do neba”

Ovog ljeta svijet nije bio onakav, na kakav smo navikli. Umjesto nekih novih destinacija, ponovno smo istraživali stare. Jedna od tih, ponovno otkrivenih, koju svakodnevno gledam s balkona, je Veprinac. Gradić na obroncima Učke do kojeg smo u mladosti nerijetko pješačili. Domaći ljudi ga nazivaju Leprinac, a do njega se može šumskom šetnicom iz Opatije, sa Slatine.

Zvonik župne crkve sv. Marka iz 1572.


Kažu da je grad dobio naziv po biljci veprini, koja ovdje obilato raste. To je biljka, na koju ste se puno puta u životu imali prilike ubosti u primorskim krajevima, ali možda niste znali kako se zove. Zelena s bodljikavim listovima i crvenim bobicama. Mladi izdanci ukusni su poput šparoga, samo imaju nijansu više gorčine. Drugi kažu da naziv potječe od veprova koji su ovdje obitavali.


Veprinac se nalazi na 519 metara nadmorske visine, a nekada je bio okružen zidinama koje su odolijevale mletačkim napadima. Ima bogatu povijest. No, ako i niste pretjerani ljubitelj povijesti, pogled na Opatiju i Kvarner je nezaboravan, tako da vrijedi penjanja. Naravno, do Veprinca bez problema možete doći i automobilom.

Pogled na Opatiju i Rijeku je fantastičan


Veprinački zakon nastao je 1507. godine. Pravna je zbirka na hrvatskom jeziku, pisana glagoljskim pismom kojim su uređeni društveno-pravni odnosi. Zakon je donijelo vijeće sastavljeno od starih muževa pred crkvom sv. Ane. Starost muževa garantirala je mudrost i ozbiljnost koja je bila važna pri sastavljanju pravnih dokumenata, a utemeljena je na višestoljetnoj tradiciji.

Veprinac se prvi put spominje 1351. godine u doba grofova Devinski, u oporuci Hugona Devinskog.

Listovi Veprinačkog zakona čuvaju se u Arhivu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti
Crveni krovovi u odsjaju plavog neba
Informacije za sve posjetitelje gradića
Zeleno grožđe iznad plavih vrata
Veprinac prema popisu iz 2011. ima 981 stanovnika
Mića poneštra
Vrh Učke u oblacima
Nekadašnj zatvor

Crkva sv. Ane sagrađena je na prijelazu 14. u 15 stoljeće, za potrebe velikaške obitelji. Pretpostavlja se da je to bila kapela obitelji Walsee. Nalazi se tik uz gradska vrata, nasuprot gradskoj loži.

Crkva sv. Ane pred kojom su muževi sastavljali zakone
Uaz u crkvu sv. Ane
Ovako je Veprinac vidjela riječka avangardna slikarica Maria Arnold

U Leprincu (Veprincu) svoje pjesme je stvarao pjesnik Josip Stanić koji je zapisao da je Veprinac “samo dva prsta do neba”.

Želite li pak stvarno dotaknuti oblake, popnite se nešto više, na najviši vrh Učke, Vojak (1401 m). No, nemojte biti poput nas, koji smo u trenu s temperature blizu trideset stupnjeva, završili na oblačnom i vjetrovitom vrhu, s temperaturom ispod deset stupnjeva.

Planinari pod punom “ratnom spremom”, mislili su da su ugledali češke turiste, koji u sandalama osvajaju planinske vrhunce. Nismo ih impresionirali ni pokazivanjem na parkirani automobil u blizini, 🙂 niti objašnjenjem da smo Riječani koji su evo, samo nakratko navratili.

Tekst i fotke: K.P.

Social
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Facebook komentari

Comments