Venecija, ah, ta Venecija! (gallery)

Postati gondolijer, znači proći rigorozan ispit i naporan trening. U Veneciji ima 400 licenciranih gondolijera.
Venecijanski karneval potječe iz 1162. godine, u čast pobjede nad Akvilejskim patrijarhom. Uz onaj u Rio de Jeneiru, najposjećeniji je svjetski karneval.
1291. godine, proizvođači stakla morali su se iz Venecije preseliti u Murano, zbog opasnosti od požara.
U Veneciji su snimani brojni filmovi. Sjećate se kako je Angelina Jolie (Elisa) jurila gliserom po kanalu, u filmu “Turist”, kako bi spasila Johnny Deppa (Franka). Tu se oženio i George Clooney.
Vožnja gondolom košta 100 eura za šest osoba. Možete imati i noćnu vožnju uz serenadu, ali po želji i večeru na gondoli.
Izrada gondola je obiteljski biznis. Košta 40 tisuća eura i traje dvije godine.
Svaka gondola je unikat. Svi jastuci su ručno izrađeni.
Canal Grande je najveći kanal u Veneciji i glavna prometna žila kucavica. Dug je 3800 metara.
Mali sendviči od mesa ili ribe nalikuju španjolskim tapasima.
Fontego dei Tedeschi je renesansna palača na Kanalu Grande. 2008. Benetton je preuređuje u trgovačko-kulturni centar.
Ovo je raskošna Bazilika sv. Marka. Ostaci sv. Marka prenešeni su iz Aleksandrije u Veneciju u 9. stoljeću, a u 11. stoljeću, ovom biblijskom piscu, podignuta je katedrala. Ostaci sv. Marka prenešeni su tako, da su bili sakriveni ispod slanine pa se carinicima nije dalo zavirivati.
Na Kanalu Grande ima 200 palača. Neke su hoteli, butici ili galerije, druge su u privatnom vlasništvu. Elton John ima svoju.
Torbe, potajna strast većine žena. Ove su povoljne.
Duždeva palača povezana je 1602. godine, mostom sa zatvorom. Najpoznatiji zatvorenik bio je Giacomo Casanova, avanturist i pustolov, ljubitelj žena, optužen zbog raskalašenosti i prijevare. Za vrijeme dok su čuvari pili i kartali, uspješno je pobjegao.
Nakon havarije Coste Concordije 2012. godine, krenuli su prvi razgovori o zabrani kruzera u Veneciji. Ova fotografija snimljena je te iste godine s kruzera i uskoro će biti povijest.
Razumijem odluku vlasti da kruzeri ne mogu više prolaziti kroz Veneciju, ali moram reći da mi je pogled s kruzera na Veneciju, ostao urezan, kao jedna od najljepših slika koje sam vidjela u životu.
Grad Venecija upisan je na UNESCO-ov popis svjetske baštine.
Po planu Brugnaro-Zaila kruzeri bi i dalje pristajali u Veneciju, ali više ne bi mogli prolaziti kraj Trga svetog Marka i ostalih znamenitosti, nego ploviti perifernim kanalima.
Na kanalu je uvijek prometno.
Zvonik bazilike sv. Marka visok je 98,6 metara. Zvonik se totalno urušio 1902. Nitko nije poginuo. Stradala je samo mačka koja je obitavala u loži.
Na drugom katu Duždeve palače, između devetog i desetog stupa (crveni kamen), izricane su smrtne presude.
Veneciju posjeti 70 tisuća turista u jednom danu.
Šest zubaca na prednjoj strani pramca, predstavlja šest dijelova Venecije (sestieri).
Fotografije i tekst: K.P.
Social
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Facebook komentari

Comments