Torcello, Burano i Murano-tri otoka Venecijanske lagune

Torcello

Želite li nekakav „vau“ efekt na Torcellu, možda ćete biti razočarani. Nekadašnja raskoš ovog otoka s palačama i crkvama, na sjeveru venecijanske lagune morta, svedena je na svega četiri zdanja.

Torcello

Torcello je miran otok s trinaest stanovnika, naravno, kada nije opsjednut vrevom turista. No, ako zagrebete u njegovu povijest, shvatit ćete da je itekako fascinantan.

Chiesa di S. Maria Assunta potječe iz VII. stoljeća

Kako su stanovnicima otoka presudili komarci?

Propašću Rimskog Carstva, Torcello su naselile izbjeglice koje su se tu sklonile nakon čestih provala barbara. Povijest otoka kaže da je  imao svojevremeno više stanovnika od Venecije. U desetom stoljeću bilo ih je preko 10 000. Torcello je cvao, bio je luka, imao je odlične veze s Konstantinopolisom, a onda su prekrasnu priču, uništila dosadna, zujava bića, zvana komarci. More oko Torcella postajalo je sve pliće i pretvaralo se u nezdravu močvaru. Plovidba nije bila više moguća. Zavladala je malarija, a stanovnici se morali iseliti na druge, okolne otoke. Građevine je poharao zub vremena, a materijal je upotrijebljen za izradu novih zgrada u obližnjoj Veneciji.

Ernest Hamingway – zaljubljenik u Torcello

Elton John u društvu Hemingwaya

Zaljubljenik u mir i šarm ovog otoka, bio je Ernest Hemingway. Najradije je boravio na imanju obitelji Cipriani.  S imanja je često odlazio u lov na divlje patke. On je na ovom otoku napisao veći dio svog romana „Preko rijeke i u šumu“. Sadržaj romana neodoljivo podsjeća na život samog umjetnika: Richard Cantwell, američki pukovnik u mirovini, vraća se u Italiju kako bi obišao mjesto gdje je bio ranjen u mladosti. Tu počinje njegova burna veza s mladom groficom Renatom.

Poznato je da je Hemingway vozio kola hitne pomoći u Prvom svjetskom ratu i da je ranjen od šrapnela u obje noge, u talijanskom mjestu Fossalta di Piave. Grofica Renata pak podsjeća na devetnaestogodišnju Adrianu Ivančić, plemkinju, lošinjskog porijekla, čijom je ljepotom Hemingway ostao zaluđen, unatoč činjenici da je tada bio  u četvrtom braku.

Na otoku se nalazi i gostionica koja naizgled, ne odskače od mnogih drugih, kada ne bi imala svoju “celebrity” povijest i kada se ne bi znalo da su joj vlasnici, baš ta, čuvena obitelj Cipriani.

Imali smo sreću ući i fotografirati je iznutra.

Čuvena gostionica koju su posjetili brojni političari, pisci i umjetnici
Znamenita terasa

Ernest Hemingway, Elton John, Lady Di, kraljica Elizabeta II, Maria Calas, Marc Chagall, Mick Jagger, Charlie Chaplin, Margaret Thatcher, samo su neki od njenih posjetitelja, a lista sadrži još desetke i desetke, doista impresivnih imena.

Kavijar i votka bilo je ono što je konzumirao Hemingway, prilikom svom drugog posjeta imanju.
Princeza Diana i princ Charles…
Fotografije posjetitelja
Tko je sjedio za ovim stolom?

Gostionica je živa povijest Torcella.

Još nekoliko fotografija s otoka:

Mladiću je smetalo sunce dok su ga fotografirali, ali kada mu je pojašnjeno da sjesti na ovu kamenu fotelju, znači da će se oženiti u roku od godine dana, bio je vrlo zadovoljan
Ljepota Torcella
Orijentalni utjecaj

Burano

Burano je otok žarkih boja: ružičasta, crvena, plava, ljubičasta, žuta, zelena… Ribari su bojali svoje kuće jarkim bojama kako bi ih mogli vidjeti s pučine, a to je učinilo ovaj otok uistinu čarobnim.

Hrabar odabir boja, čini otok prekrasnim
Zelena voda kanala u kojoj se ogledaju kuće

Dok su muškarci lovili ribu, vrijedne žene su izrađivale čipku i postale majstorice zanata. Legenda kaže da je ribar donio kući jedan koralj. Kada ga je žena vidjela ostala je oduševljena njegovom ljepotom i pretočila ga je u rukotvorinu, izrađenu koncem. Slijedile su je i ostale žene pa je otok postao raj za sve ljubitelje ove umjetnosti. Danas Burano ima svoj muzej, ali i školu čipkarstva.

Torba ukrašena čipkom
Čipka daje odjeći raskošan izgled

Burano je najljepši otok lagune, a po intenzivnoj boji kuća, podsjeća me na Manarolu. No, za razliku od Manarole  koja je smještena na litici, Burano, izgleda puno pitomije, sa svojim vodenim kanalima i brojnim mostićima, koji su ovih ljetnih dana prepuni turista. On je zapravo arhipelag koji poput Venecije ima kanale koji ga dijele na manje djelove.

Mostovi dijele i spajaju

Burano je naseljen pretežno starijim stanovništvom, što je sudbina i mnogih naših otoka, ali u sezoni je vrlo živo. Udaljen je sedam kilometara od Venecije.

Murano

Jedanaest kilometara udaljen od Burana nalazi se Murano. Murano je naziv za skup sedam otoka povezanih mostovima.

Murano

Otok se po ljepoti ne može usporediti s puno atraktivnijim Buranom jer prevladava industrijski izgled, zbog tvornica koje su tu smještene, ali se može pohvaliti onim što ovaj otok čini glasovitim, a to je proizvodnja čuvenog murano stakla. Naime, Venecija, koja je bila „drveni grad“, odlučila je 1291. preseliti sve radionice stakla na ovaj otok, zbog opasnosti od požara. Tu se nalazi najstarija tvornica za proizvodnju stakla: Pauly & C. – Compagnia Venezia Murano, koja je osnovana još davne 1866. godine.

Vješte ruke majstora

Iz vruće peći, oblikovanjem izlaze prekrasni predmeti: lusteri, vaze, nakit, ogledala, skulpture, a zadivljuje vještina i brzina kojom majstori svog zanata izrađuju ove umjetničke predmete. Vrhunski obrtnici s Murana imali su povlašteni status koji im je dodijelila Venecija: nosili su mačeve, kovali vlastiti novac, a mogli su udavati svoje kćeri u plemićke venecijanske obitelji.


Nakit
Vaza u izlogu

Na oproštaju od ova tri otoka ispratile su nas galebovi stražari, stojeći na drvenim stupovima koji služe kao putokazi u intenzivnom morskom prometu Venecijanske lagune.

Počasna oproštajna straža

Vaporetti, vodeni autobusi,  brzi  vodenim taxiji i brodice koje prevoze turiste, čine lagunu vrlo živahnim mjestom.

Tekst i fotografije: K.P.


Social
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Facebook komentari

Comments