Strah

Strah je jedna od neugodnih emocija koju čovjek može osjećati kada sluti neku opasnost koja mu se primiče, bila ona stvarna ili nestvarna. Često puta je dovoljno samo zamisliti prijetnju pa će nas obuzeti nemir. Strah kao emocija ima prvenstveno ulogu da nas zaštiti od ugroze i da naše tijelo koncentrira na obranu.


Strah je emocija kojom se može upravljati čovjekovim životom. Ovladaj čovjekovim strahom i postigao si nad njime svoju moć.
Često se u našim životima događa da nam oni koji nas žele držati pod kontrolom, serviraju porcije straha.
Primjerice, rečenica: „Ako to ne učiniš, izgubit ćeš posao“, može biti jedna od izjava kojom netko pokušava imati nadzor nad nama. Često je i sama ta rečenica kontrolirana strahom onog koji je izgovara i koji misli, da će iz nekog, samo njemu znanog razloga, njegov položaj u društvu biti ugrožen ili da će izgubiti neku privilegiju koja za njega ima značaj, ako ne provede zacrtano.


Strah može biti emocija koja nam pomaže, ali strah može biti i emocija koja nas potiče na pasivnost.
Poznato?
Kada nešto želimo promijeniti u životu, nanižemo si tisuće opravdanja zbog kojih to nije dobro učiniti. Ako i prevladamo strah od promjene, uvijek se tu nađe netko od bližnjih koji nam sugerira zbog čega to nije dobro.


Strah se može i prenositi. S osobe, na osobu. Isto onako kako se prenosi virus, prenosi se i strah. Kontaktno, rekli bismo.

Hoćemo li zazirati od šišmiša?

Doze straha mogu nam servirati mediji. Dnevne porcije straha, kojima nas ovih dana obasipaju, postaju, sve više, razlog da stisnemo dugme za isključivanje. Jer ako su nam ovo i zadnji trenuci (a nisu), ne želimo ih proživjeti u strahu. Reklame također ne djeluju opuštajuće. Podsjete nas, ako i na trenutak zaboravimo ovu „virus situaciju“, da nam je i baka virtualna: „ Ne možemo posjetiti baku, ali je ipak viđamo…


Možemo li oguglati na strah? Rekla bih da možemo. Poznati su primjeri iz Domovinskog rata, kada se stanovništvo počelo kretati, unatoč opasnosti od, primjerice, granatiranja.
Strah moguće, možemo nadvladati, dovoljnom količinom straha.


Možemo li se uljuljkati u strah?
Izgleda da je i to vjerojatno.
Situacija s Covidom-19 to pokazuje.
Nakon početnog straha, većina nas je shvatila blagodati ovog nenormalnog stanja. Manje rada, više odmora, redovitiji obroci… Na neki nakaradan način, počeli smo čak uživati u ovom „strahu“.

Ne mislite li, da je sada već došlo vrijeme, da energiju straha zamijenimo nadom?

K.P.

Fotografije: Pixabay

Social
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Facebook komentari

Comments