Sreća-što je to?

Sreću je teško definirati. Definicija ima bezbroj, ali se uvijek čini da niti jedna u potpunosti ne obuhvaća ovu tako jednostavnu imenicu. “Sreća je trajno, pozitivno, emocionalno stanje koje uključuje smireno zadovoljstvo svojim životom, ali i aktivno zadovoljstvo i postignuća.”, rekla bi jedna od njih. Izreka o sreći ima također nebrojeno. Izgleda da ne postoji pisac, filozof, slikar, glumac, koji nije imao potrebu prozboriti nešto o temi sreće. Izdvojit ću onu Richarda Bacha: “Ako tvoja sreća zavisi od postupaka drugih osoba onda zaista ne možeš biti sretna osoba., ili onu Williama Shakespearea koji kaže: “Koliko bi očiju trebao imati čovjek da opazi sreću koja ga okružuje.. Razni narodi imaju također svoje poglede na sreću. Radišni Japanci misle: “Sreća pomogne nekada – rad uvijek., a Njemci kažu: “Sreća i duga ne vide se nikada u vlastitoj kući, već samo na tuđim kućama.. Latinska poslovica zna da “Sretnom čovjeku nitko ništa ne može..

Odgođena sreća

Često u životu živimo odgođenu sreću. Ona izgleda ovako: bit ću sretna (sretan), kada dobijem posao, pronađem osobu svog života, kupim stan, kupim novi auto, odem na putovanje, osvojim zgoditak na lotu, poveća mi se plaća, kada dođe vikend (jedva čekam!), kada me on (ona) nazove, kada kupim one tako dobrrree cipele… i niz bi mogao biti beskrajno dug. Međutim, dobar osjećaj koji nas obuhvati u trenutku kada postignemo ono za čime smo težili, ne traje dugo i na redu je neka nova potraga za srećom.

Pomućena sreća

Ponekad se čini da su drugi oni koji nam mute sreću. Da, ja sam, zapravo, jako sretna osoba, ali…

…evo punice; baš je danas došla njurgati, evo šefa; svu nervozu zbog pomaknutih rokova otresao je na mene, evo djeteta; zar mu je “komad” trebao baš na kraju školske godine, evo muža; zaboravio je kupiti rižu i što sad?, evo vijesti; sramota, zašto institucije ne rade svoj posao?, evo poštara; baš sada je trebao donijeti račune, evo vodoinstalatera; koliko mu treba da dođe?… i naša sreća rasprsne se poput mjehura od sapunice. Nije izgrađena na mirnom moru, dovoljan je samo jedan ubačeni kamenčić da se pomuti.

“Bunkerska” sreća

Sretni smo. Mirni. Ne želimo da nam nitko tu sreću remeti. Danas ne izlazimo iz stana. Blindirat ćemo ga poput bunkera. Ne moramo gledati ljude koji u nas unose nemir. Zvoni telefon, mobitel… ne javljamo se. Gledamo samo zabavne emisije na televiziji, dosta nam je slušanja loših vijesti. Kuhamo i jedemo sami. Divota. Obučeni smo u najdražu, staru pidžamu. Imamo raščupanu kosu i razlivenu šminku oko očiju.

Odjednom zvoni zvono na vratima.

“Hej otvori, znamo da si tu!”

Škljoc…

“Tvoji su rekli da si danas sama. Htjeli smo te iznenaditi. Bolesna si, loše izgledaš?”

“Ma neee, (ionako ne bi vjerovali), uđite sad ću jaaa…”

I odjurimo u kupaonicu. Za desetak minuta blistamo u punom sjaju.

Bunkerska sreća je završila.

Self – help sreća

Mora postojati nekakav recept za sreću. Tko nam ga može ponuditi? Naravno, to su life coachevi (treneri umijeća življenja). Opskrbljujemo se beskrajnim naslovima self-help literature. Ubrzo shvaćamo da negativa privlači negativu pa smo stalno sretni i prpošni.

” Ma neee, nije me to uopće pogodilo. Kako si to uopće mogao pomisliti? ”

” Dužna sam biti sretna, to od mene očekuje moja obitelj, moje poslovno okruženje.”

” Proučila sam svih osamdeset koraka do sreće i od danas ih strogo primjenjujem. ”

” Ne smijem u razgovoru spominjati teške teme, to danas nije ” in.”

” Trideset sekundi sam bila zabrinuta, što je to sa mnom, brzo promijeni misao! ”

Zapravo, self-help sreća je jedina beskrajna sreća. Svi self-helpovci su trajno sretni ljudi. Zašto? Jer su uvjereni da su sretni, pa podržimo ih u tom uvjerenju i nemojmo im remetiti dosegnutu razinu zadovoljstva.

Čekajuća sreća

Još davno jedna je pjesnikinja rekla: ” Sreća je lijepa samo dok se čeka, dok od sebe samo nagovještaj da. ”

Možemo zaključiti da smo najsretniji dok čekamo sreću. Možda bi se trebali potruditi da imamo što više ” čekajućih” sreća.

” Pozvali su me na razgovor. Baš sam sretna, možda me i zaposle.”

” U lipnju putujem. Jedva čekam, baš sam sretna.”

“Značajno me pogledao. Baš sam sretna. Možda nešto od toga i bude.”

” Obećao mi je iznenađenje. Baš sam sretna, jedva čekam…”

Mala sreća

Sreća je u malim stvarima: u poklonu, u mirisu jutarnje kave, u nedostatku gužve u prometu, u lijepom sunčanom danu, u toplom kruhu, u zagrljaju, u tišini, u dobroj glazbi, u čaši zlatnog vina, u šetnji uz more…

Mala sreća je najstalnija, ali ako je uspijemo prepoznati ili ako nam nije predosadna, dok smo u bjesomučnoj potrazi za veellikooom srećom.

Kako pronaći sreću?

Recept za trajnu sreću zapravo ne postoji. Olakšanje je vijest, da je laž, da moramo dvadeset i četiri sata na dan biti sretni. Oni mudriji kažu da apsolutna sreća ne bi bila poticajna za naš rast.

Nekako mi se čini da je važnije biti ispunjen iznutra i u miru sa samim sobom.

A sreća? Dolazi i prolazi. Uvijek je dobrodošla kada nam se vrati… jer nekada nam se baš i ne raste 🙁 .

Autorica teksta: Katrin Polak

Social
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Facebook komentari

Comments