“Spasonosni” prosinački multitasking

Je li i vama prosinac najužurbaniji mjesec u godini? Imate li osjećaj da je sve čekalo baš prosinac kako bi se realiziralo?

Osvijestila sam to danas, kada sam u brzini, onako s nogu, htjela ponovno napuniti tanjur juhe (iz vrećice), ne shvaćajući da sam je maloprije, već nesvjesno pojela…

Višezadaćnost uzima svoj danak.

Od čega se sastoji prosinac?

Od beskrajnih kupovina i zvončića koji zvone sa svih razglasa, od “Sam u kući”1,2,3,4…534, od sve ljepših adventskih bajki, od jurnjave za darovima po prepunim trgovačkim centrima, od čišćenja domova, od raznih domjenaka na kojima se nastojimo ponovno povezati, a cijeli godine jedva da smo se i primjećivali, od humanitarnih akcija koje baš u prosincu bude našu savjest, od seminara koji se nekako čarobno naslažu baš tada, od štandova, kupovine ribe, bakalara, purica ili odojaka, jelki, postavljanja lampica, ukrašavanja svega i svačega, od tisuće drugih obveza. Onda slijedi pečenje kolača, pa kićenje bora… pa jaslice…

Kada sve to zgotovimo dođe nam da se smanjimo i legnemo u štalicu do Isusa i odmorimo bar dva – tri dana. Tada do nas dopre miris orehnjače koja javlja da je treba izvaditi iz pećnice ako ne  želimo doživjeti fijasko, do tada uloženog truda.

Zar je već Božić, a još nisam, ovo i ono? Zapravo jedna velika zbrka potpuno u suprotnosti s mirom jedne božićne štalice.

Majstori smo za zakomplicirati svoje živote. Ponekad, mazohistički uživamo u svojoj sposobnosti istodobnog obavljanja različitih zadataka i u jurnjavi s jedne aktivnosti na drugu. U svojoj nevjerojatnoj sposobnosti da upravljamo različitim vlakovima, na potpuno različitim kolosijecima.

U tome ćemo, kao i svake godine, biti potpuno uspješni. Poslovi će biti dobro odrađeni, kobasice na adventskim štandovima zadovoljavajuće, domjenci veseli, seminari poučni, a proširili su nam i vidike, dom sve ljepši, kulinarske sposobnosti sve naprednije, reš pečena korica na mesu fantastična, a bakalar za polizati prste.

Samo za sebe u toj zbrci nećemo imati vremena. Možda je i bolje tako jer bismo si počeli postavljati previše pitanja, kada bi razgrnuli sav sjaj koji nas okružuje.

Možda bi se zapitali koji je uopće smisao Božića? Odgovor koji bismo dobili, ne bi vjerojatno bio onaj koji očekujemo.

I zbog toga, prosinački multitasking (samonametnut ili društveno uvjetovan), je bijeg od nas samih.

 

K.P.

Social
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Facebook komentari

Comments