Shopping terapija kao psihoterapija

Pristupate li kupovini kao vrsti terapije za svaku životnu boljku? Živimo u svijetu potrošnje. Kupovina je postala sama sebi svrhom i postala je vid zabave.

Zagovornici  terapije kupovanjem, navode neke razloge zbog čega je ona dobra:

1. Udaljavamo se od problema,

kažu oni.  To je djelomično točno pod uvjetom da uđete u kabinu u kojoj  svjetlost pada tako da ne ističe celulit ili neke druge nedostatke. Inače, imamo još jedan dodatan problem u cijeloj priči. Onaj: „od sutra ne jedem“ ili „kako se ovo stiglo razviti na meni“, a cijelu zimu su se „papale“ sarme i hrskala kožica odojka. Problem se može pojaviti i kod isprobavanja haljine, kada ostanemo zarobljene u kabini jer se preuska haljina ne može skinuti, a nije baš poželjno pozvati prodavačicu u tako indiskretnom trenutku.

2. Zabavna je,

pod uvjetom da vam je  partner šopingholičar ili ste se udali za „modnog mačka“. Ako je mrzitelj kupovanja, atmosfera može biti vrlo napeta dok on očajan čeka s vrećicama. Koliko li je samo snimljeno fotografija  muškaraca koji izbezumljenog pogleda sjede na klupicama trgovačkih centara ili  su pognuti, odajući krajnji očaj ili jednostavno spavaju na klupi čekajući da završi ova odiseja. Muškarci zapravo ne znaju zašto su u kupovini? Čemu gledati šalice, kada su one kod kuće sasvim dobre ili što će nam svijeće koje mirišu na limun kada kod kuće već imamo one koje mirišu na mentu?

 

 3. Podiže samopouzdanje   

To je djelomično točno. Ulovili ste krpicu koja je savršena, stoji vam kao salivena. Do dolaska kući. Tada vam se učini da  “to nije to“ i dok  gledate koji je rok za reklamaciju, šanse za popravljanje  samopouzdanja rapidno padaju. Još kada vam ukućani doliju ulje na vatru pa kažu: „Nije loše“, a na licu im vidite da je to samo utješna rečenica.

 4. Kupovina podiže raspoloženje, odnosno razinu serotonina u mozgu.

Ovo je znanstveno dokazano. Pod uvjetom da s vama nije osoba pod rednim brojem dva.

 

 

  5. Razbija monotonost života.

Ako po cijeli dan pratite koliko prašine ima na ormaru ili da li se pauk ponovno naselio u kutu sobe, kupovina može razbiti rutinu, a susret s prijateljicom na kavi, kojoj ćete pokazati najnoviji modni ulov, dat će cijeloj priči dodatan začin.

Kažu da su žene strpljivije u kupovini, mogu satima temeljito pregledavati ponuđeno i isprobavati odjeću. Muškarci (većina) isprobaju, plate i pobjegnu.

           

Postoji i ovisnost o kupovini i naziva se ONIOMANIJA (KOMPULZIVNA KUPOVINA) i zapravo je ozbiljan poremećaj i razlikuje se od zdrave kupnje. Ljudi koji preferiraju materijalne stvari, preko njih doživljavaju svoje samoostvarenje. Često se kupovinom liječe unutrašnja nezadovoljstva i nerijetko dovodi do bankrota.

Međutim, niste li u takvom problemu, a kupovina vas ispunjava i imate smisla za nju, pokrenite svoj blog. Kažu da je najljepše zarađivati na svom hobiju. Kupujete i zarađujete. Nemojte samo smetnuti s uma da i poslovi koji idilično izgledaju traže puno rada i odricanja.

K.P.

Social
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Facebook komentari

Comments