Santorini-ljubav na prvi pogled

Uvijek kada se sjetim tog grčkog otoka, smještenog u južnom dijelu Egejskog mora, prožme me unutarnja radost. Zaljubila sam se u njega na prvi pogled (drugog nije niti bilo, ali nikad ne reci nikad). Još dok smo se kruzerom probijali između crnih stijena okolnih otočića, blještali su u daljini, na vrhu Santorinija, bijeli gradovi i sela.

Evo, kako je to izgledalo:MOV06699

Santorini (Thera) je kaldera koja je nastala tako da je vulkan urušio samog sebe, stvarajući veliki i poseban oblik vulkanskog kratera. Vulkanska erupcija koja se odvijala u tom dijelu svijeta, prije otprilike 1600 g. pr. Kr. bila je odgovorna za propast Minojske civilizacije. Misli se da je to jedna od najžešćih vulkanskih erupcija na svijetu, a da joj je jačina odgovarala snazi 50 nuklearnih bombi. Otok pripada Cikladama, a legenda kaže, da je na području Santorinija bila drevna Atlantida o kojoj je pisao grčki filozof Platon. Naravno, isto nije nikada dokazano, ali istinito ili ne, ljepota Santorinija nije zbog toga umanjena. Crne stijene u opreci sa bijelim fasadama kuća (jednom godišnje obojanih), nadvijene ponad nebeski plavoga mora, stapaju se u nestvarnu sliku. Mi smo u čamcima pristali u lučicu u strmom dijelu Santorinija i mogli smo izabrati; put na magarcima uz 600 stepenica, pješačenje ili vožnju žičarom. Ovo treće, na temperaturi višoj od trideset stupnjeva činilo se sasvim logičnim izborom. Sjediti na sedlu magarca i biti prepušten volji tih lijepih, ali svojeglavih životinja, koje turiste, povremeno vrte u krug, kada im dosadi pentranje i nije neki gušt, a pogotovo što se još uvijek sjećam jedne neuspjele jahače epizode iz djetinjstva. Uz to žao mi je životinja, ali ne mogu ne primjetiti da ih Grci cijene i uspjeli su ih sačuvati u velikom broju, dok su naši magarci, po dalmatinskim selima u nestajanju.

Kada smo se žičarom popeli na 300 metara nadmorske visine, dočekao nas je glavni grad Santorinija-Fira. Fira ima 1600 stanovnika, a smještena je rubno uz samu strmu stijenu. Boje koje uz snježno bijelu dominiraju su plave kupole crkvi i pokoja sunčano žuta fasada.

Premda sam grad ne posjeduje plažu, (crna, crvena i bijela su s druge strane otoka), restorani i bazeni na okomitim liticama oduzimaju dah, a stolovi restorana gledaju na Egejsko more na kojem su načičkane brojne brodice i kruzeri u daljini. Ima puno dućančića sa suvenirima, a grad je pretrpan turistima. Automobila nema, ali zato su nas povremeno iznenađivali magarci urešeni poput mlade na vjenčanju.

Santorini je idealna destinacija za vjenčanja ili zaruke, zbog bajkovitih zalazaka sunca koji se smatraju najljepšima na svijetu. Tamo se i plješće zalascima sunca. Napose, u čuvenoj Oia koju na žalost, zbog kratkoće boravka nismo uspjeli vidjeti.

 

Autorica teksta i fotografija: Katrin Polak

 

 

Social
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Facebook komentari

Comments