Retro 2017. iliti vratimo toljage!

U ovoj godini osjećam se ponovno mladom, već shvaćate da sam retro žena. Prvo, predlaže se ponovno uvođenje vojnog roka pa radne akcije i naposljetku školske odore. A tek je veljača 2017. Što li će biti do kraja godine?

VOJNI ROK bi bio kratak, doduše. Pucaju mi sjećanja na ispraćaje, harmonike i kratko ošišane mladiće. Za ljubavne veze pravi test opstojnosti. Ako vas djevojka nakon petnaest ili dvanaest mjeseci, još uvijek čeka, znači da vas uistinu voli. Osim što naučite rukovati oružjem, znate što je disciplina i što znači vojničko namještanje kreveta. Nigdje ne jedete tako ukusan grah.  Ako niste bili u vojsci, niste muškarac. U školi učite pucati iz M 48.

Spominju se RADNE AKCIJE. Eto, nisam bila niti na jednoj. Karijole, krampovi i lopate bile su tada glavni rekviziti. Uz žuljevite ruke stječete i hrpe prijatelja.

ŠKOLSKE ODORE. Imali smo kute. Vrlo praktična stvar. Nisu se morale prati svakodnevno i odjeća ispod njih bila je uobičajena. Nakon nastave pakirale su se u torbe. Kako će pubertetlije s pojačanim znojenjem podnijeti majice i koliko će ih trebati u tjednu da bi bile uvijek oprane i čiste ostaje da vidimo.

Spominje se i poskupljenje struje (i plina). Kako bismo nastavili retro trend, za ožujak i travanj predlažem umjesto poskupljenja struje REDUKCIJE.

To znači da jedan dan imamo stuju, a drugi nemamo. Prednosti: kafići postaju romantična mjesta u kojima gore (samo) svijeće. U školi isprike izgledaju ovako: ” Učiteljice, baš nam je nestalo petroleja pa nisam mogao napisati zadaću ili ostali smo bez svijeća pa nisam mogla pročitati lektiru:” Poboljšava se obiteljski i društveni život jer nema suvremenih komunikacijskih sredstava pa se ispod kreveta vade “Monopoly” ili “Čovječe ne ljuti se”. Na zidu plešu sjene.

U mjesecu svibnju i lipnju umjesto poskupljenja benzina mogli bismo štedjeti po principu PAR-NEPAR. Jedan dan voze automobili koji imaju parni zadnji broj registarske tablice, a drugi dan voze oni koji imaju neparan broj. Prvi dan vozi susjed (koji vidi čuda ima paran broj), drugi dan vi. Prednosti: opet popravljate društveni život i štedite benzin. Na duži put krećete točno u ponoć jer tada je vaša registarska tablica važeća. Ako ste bogatiji, tada ne trebate štedjeti jer imate dva automobila, naravno, jedan je parni, a drugi neparni.

U srpnju i kolovozu posvetimo se turističkoj sezoni.

Ako ne izađemo iz krize u rujnu; u listopadu i studenom predlažem INFLACIJU.

Novčanice tiskamo dnevno, poput novina i one imaju sve više i više nula. Još malo pa ponestaje mjesta na papiru. Kako stvari dnevno poskupljuju, pretvaramo se u lovce koji obilaze trgovačke centre, kioske, dućane i kupujemo po staroj cijeni. Sretni smo kada pronađemo plijen. Kupili smo tri olovke, sedam bilježnica, deset kilograma šećera i dvadeset kila brašna i kutiju pribadača po staroj cijeni. Otvaramo smočnicu i ponosno dodajemo te predmete na police. Jedva nalazimo mjesta jer smo već pola dućana premjestili u svoj stan. Ako nam nečeg ponestane, skočimo do susjeda. I oni već imaju sve: od igle do lokomotive.

U mjesecu prosincu, ne zaustavimo li trend odlaženja mladih ljudi iz zemlje, uvedimo DEPOZITE koje će plaćati pri izlasku iz domovine. Novčane pologe deponiraju po izlasku iz zemlje, a bit će im vraćeni tek kada se vrate kući.

Šalim se! Živimo u 2017. godini i žalosno je da kroz  tisuće godina nismo naučili kako ne upotrebljavati oružje, kako silna novčana sredstva koja se ulažu u ratovanja pretočiti u bolju budućnost djece, kako osuvremeniti nastavu i kako dati posao i budućnost mladima.

2017. je i ne želim se vraćati niti jednu godinu unatrag. Želim razmišljati o miru, a ne o ratu. Želim vjerovati u svijet budućnosti u kojem nećemo koristiti svijeće, osim za romantične večere i u kojem nećemo nositi kramp kada već postoje bageri.

JEDINO ŠTO BI VALJALO UZETI IZ PROŠLOSTI SU TOLJAGE. NJIMA BISMO SE MOGLI MEĐUSOBNO TUĆI PO GLAVI. ČINE MANJU ŠTETU NEGO PRITISNUTO DUGME ZA LANSIRANJE ATOMSKOG ILI NEUTRONSKOG ORUŽJA.

Autorica članka: K. Polak

Social
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Facebook komentari

Comments