Projekt: MC Donald’s 13-ti

Većina nas je gledala dokumentarac u kojem novinar svaki dan jede u MC Donald’su mjesec dana i onda šokantno povraća i slično, tvrdi da si je drastično narušio zdravlje što mu i njegov doktor na kraju potvrđuje. Svatko od nas se kad-tad našao pod paljbom raznih vegana, vegetarijanaca, Herbalife fanatika, boraca za prava životinja, protivnika imperijalizma, globalizacije i slično. Nikada u životu nisam nikome vjerovao, propagandi, marketingu, a pogotovo zaluđenim i izmanipuliranim ljudima, samo sebi samome i znanstvenim dokazima. Igrom slučaja pružila mi se prilika koju sam iskoristio da razbijem mit o fast foodu koji deblja. U razdoblju od 19.10 do 13.11 ove godine, svaki radni dan sam doručkovao u MC Donald’su Rijeka, ukupno 20 dana i pomoću pametne narukvice pratio 0-24 svoje kretanje. Na početku projekta sam se izvagao i imao sam optimalnu težinu za svoju visinu, oko 72,2 kg. Uz obroke u MC Donalds’u jeo sam još dva do tri kuhana obroka dnevno, sasvim tipična za kraj odakle dolazim i općenito za našu državu. Alkohol sam konzumirao jednom tjedno, u prosjeku dvije do tri pive i jedan vikend toliko pelinkovca da sam počeo ljudima slati redom SMS-ove s pitanjem znaju li raditi makovnjaču. Nisam uzimao nikakve suplemente. Konzumirao sam skoro sve ponuđeno, od specijalnih doručaka do najskupljih hamburgera, ali bitno je napomenuti da sam pio uglavnom vodu jer nisam fan gaziranih pića koja su možda jedan od glavnih uzroka debljanju!! Hrana mi je bila odlična (osim MC Country sorte, ne jedite to, odvratno je), ili je barem toliko dobro izmanipulirala moj mozak. Tijekom tih dana osjećao sam se sasvim super, čak i bolje nego inače!? Sve u svemu, danas je došao kraj eksperimentu, stao sam na vagu i doživio sam šok, 70,6 kg, izgubio sam skoro dvije kile jedući fast food i vodeći život koji inače vodim…

Ako izuzmemo loše genetske predispozicije, fizičke prepreke i nedostatke te razne bolesti i slično, mislim da je većina ljudi pretila jer se ne kreće dovoljno.
Naravno, ako svaki dan jedete fast food, ozbiljno ćete si narušiti zdravlje, ali s druge strane, jedite svaki dan rižu ili nešto slično i oči će vam ići u koso. Balans je ključ svega!
U komentarima možete ostaviti kritike, razmišljanja, prijedloge, uvrede, političku propagandu, ne vezane gluposti jer ste željni pažnje, ali bilo bi lijepo da to bude argumentirana rasprava. Hvala što ste pročitali ovaj članak. 🙂

*Podatci sa narukvice su približno točni, uzmimo odstupanje od +/- 5%, dok kod pretvorbe kalorija može biti i do +/- 10%. Treninzi koje sam imao dva puta tjedno su visokog intenziteta (crossfit), računao sam da u tih sat vremena u prosjeku izgubim 650 kalorija. Odstupanja u cijenama su zbog kupona i kava u MCCaffeu koje su uračunate u cijenu. Najbolje su, ali i najskuplje u gradu. I da se razumijemo, nemam apsolutno nikakve veze sa MC Donald’som, ovo je napravljeno čisto iz zabave.

Autor članka: Mario Grbić

Social
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Facebook komentari

Comments