Podvući crtu

Veliki dio naših života nerijetko se svodi na ono: “Što će drugi misliti?”, a drugi misle, svoje misli, neovisno o nama. Veliki dio života svodi se i na ono: “Tko će mi pružiti podršku“, no podrška je također relativna kategorija. Podršku ćemo dobiti samo onda, ako je usklađen naš stav s onima koji je trebaju pružiti, odnosno, ako to ne dira njihove interesne sfere. Pa čak i tada, podrška ne mora biti dio našeg života.
Međutim, kako čovjek nije svjetionik koji sam stoji na hridi, često ta” nepodrška” i “mišljenje”- uzrokuju naš zastoj. Tu su nerijetko i vlastiti strahovi koji se množe i koje ima svaki čovjek na svijetu, neovisno o slici koju na van pruža.
Premda smo u svojoj glavi davno raščistili na što u životu pristajemo, a na što ne pristajemo ni pod koju cijenu, prečesto igramo na sigurne karte. Iz raznoraznih razloga, a i zbog činjenice da mislimo da je bolje imati” vrapca u ruci, nego goluba na grani”.
Poneki put nije loše zapasti u krizno stanje ili borbu sa samim sobom kako bi utvrdili što je ona crta ispod koje ne idemo.

Jer spuštajući crte vlastitog života, dajemo prilike drugima da ih neprestano pomiču. Na našu štetu.

Time gomilamo vlastito nezadovoljstvo, frustraciju, ojađenost, ne primjećujući kako isto polagano rastače sve sfere našeg života.

Zato nije loše postaviti kriterije za vlastiti život.

Što je ono što želim od svog posla, na što ne pristajem?

Pristajem na radišnost, zalaganje, trud, ali ne pristajem na omalovažavanje, na tovarenje sve više i više nelogičnih poslova, na atmosferu straha, kulturu okrivljavanja.

Što želim na planu emocionalnih odnosa?
Želim ljubav, podršku, brigu, uzajamno pomaganje, ne pristajem na prevaru, laž, manipuliranje i “muljanje”.

Što želim u prijateljstvu?
Druženje, radost, povjeravanje, brižnost, ne pristajem na odnos baziran samo na interesu i povlađivanju jednoj strani.

Što želim na planu budućnost?

Skočiti na novu stepenicu, osmotriti novi vidik s brda, ne pristajem ostati u podnožju s jednom nogom zaglavljenom u blatu.

Naravno, nije lako izvuči nogu iz blata, ali ako to ne pokušamo, nikada nećemo vidjeti kako izgleda panorama s brda.

Svaka životna kriza je samo način da nas život pogura tamo gdje želimo biti, ali se ne usuđujemo. Ako je kao takvu prepoznamo.

K.P.

Fotografije: “Pixabay”

Social
  • 5
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Facebook komentari

Comments