Pet usputnih sličica iz Münchena

1.Đavolja stopa

Đavolja stopa se se nalazi u Katedrali Naše Gospe, poznatijoj kao Frauenkirche. Prema legendi, Jörg von Halsbach, zidar katedrale, sklopio je dogovor s vragom, kako bi mu ovaj omogućio brži završetak radova. Graditelj  je prevario đavla, rekavši mu da crkva neće imati prozora. Kada su radovi bili gotovi, đavao je bio ushićen mrakom u kojem se nalazi oltar, jer s mjesta gdje je stopa, prozori se uistinu ne vide. No, zakoračivši dalje, vidio je da je katedrala obasjana svjetlom. Vrag je od bijesa lupio nogom, ostavio otisak i otišao. Od tog vremena oko katedrale, neprestano kruži kao povjetarac i ne usuđuje se ući.

Vražja stopa

Unutrašnjost katedrale

2. Trendi kožne hlače

Lederhose (kožne hlače) dio su njemačke narodne nošnje. Nekada se u njima radilo, jer su bile vrlo izdržljive. U današnje vrijeme su izronile ponovno u središte interesa pa ima vrlo skupocjenih hlača. Postale su opet trendi. U opuštenim vikendima kada se ispija pivo, mlade ljude obučene u tradicionalnu odjeću može se vidjeti na svakom koraku.

#Lederhose

3. Ispijanje piva

Ako ste ljubitelj piva, svakako ne možete zaobići jednu od najpoznatijih pivnica na svijetu-Hofbräuhaus, osnovanu 1589. godine. Pivnica na tri kata, nudi veliki izbor, omiljene tekućine. Najmanje što smijete naručiti na ovom mjestu je litra piva. Bavarcima ne smeta gužva i buka ovog mjesta koje su uistinu impresivne. Slobodan stol se čeka. Naravno, uz pivo ne pašu vegetarijanski obroci, nego punokrvna mesna hrana. Pečena svinjska koljenica, bavarska piletina, goveđi gulaš, kobasice…Kažu da se ovdje ispije 10 tisuća litara piva svakog dana. Stalni gosti imaju i svoje posebne krigle i stolove koji ih čekaju.

Ulaz u pivnicu

Hofbräuhaus

Živa glazba

4. Performeri

Ima ih svaki veći grad. Njihova maštovitost je neiscrpna.

Radost djece
Ups… zaboravio sam glavu kod kuće


5.Ulična vreva

Subotnji dan je prekrcan ljudima iz svih dijelova svijeta. Prepuni kafići u kojima se opuštaju stanovnici Münchena, nakon radnog tjedna. Čudi li to, kada znamo da je München jedan od najvećih njemačkih gradova, a konurbacija München-Augsburg-Rosenheim ima 4,65 milijuna stanovnika.

U kafićima se traži mjesto
Grad je prepun turista, ali i domaćih stanovnika jer je subota dan opuštanja

Fotografije i tekst:K.P.

Social
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Facebook komentari

Comments