Panika! Samo je jedno (5G) jaje u hladnjaku!

Tehnologija svakog desetljeća stvara kvantni skok. Evo, uskoro stiže 5G mreža (zapravo, na vratima je). Što je ono što će nam donijeti 5G u razdoblju od sljedećih pet do deset godina, ili…

…što je jedna tehnološka neznalica, koja nema ništa protiv robota koji bi joj peglao ili protiv pećnice koja  bi obavila pečenje, putem daljinske naredbe, uspjela shvatiti o 5G mreži i tome kako bi se njen život, uvođenjem te mreže, mogao u budućnosti promijeniti?

(Napomena: svi telematičari mogu slobodno preskočiti ovaj tekst 😊).

Autonomna (samovozeća) vozila postat će stvarnost. Naravno, znam da ona već postoje, ali ovo će ih definitivno „lansirati u orbitu“. Automobili će međusobno moći komunicirati na cesti :Daj, kompa, miči mi se s puta!. Automobil će se sam parkirati 😊. (Fiju, koje olakšanje!).

Automobilska navigacija bit će usavršenija. Neće biti onog- skrenite lijevo, skrenite desno pa se nađem u onom, što bi Petar Preradović lijepo rekao:

„Bože mili kud sam zašo!

 Noć me stigla u tuđini.

 Ne znam puta, ne znam staze…“

Prije raširenosti autonomnih vozila imat ću aplikaciju koja će me informirati gdje je slobodno mjesto  za parking. Tu(ko),tu tu, tu, tu !!!

Ako me ne pretekne drugi „aplikator“.

Moj dragi hladnjak će naručiti iz obližnjeg supermarketa nedostajuće namirnice. Ako  ne postane šopingholičar pa ga isključim, zbog neracionalne potrošnje. Vjerojatno će mi slati na posao panične poruke, svaki puta kada mu na polici ostane jedno jaje.

Treba kupiti jaja… ponavljam, treba kupiti jaja!

Majstor za popravak perilice, hladnjaka ili štednjaka bit će nepotreban. Trebat ću  programera. Ako moja aplikacija ne odradi sama posao, moj poziv će izgledati, nekako ovako:

 Ako vaš hladnjak neprestano obavlja kupovine-stisnite 1.

 Ako vaš hladnjak nepotrebno diže paniku-stisnite 2.

 Ako vaš štednjak neprestano peče kokoši -stisnite 3.

Postavljanje nadzornih kamera bit će mačji kašalj jer će ih se moći jeftino instalirati. Ako ne budem posjedovala autonomno vozilo, a budem li vozila prebrzo ili krivudala po cesti, vjerojatno će i kazne stizati jednakom brzinom.

Kada me autonomno vozilo odveze na posao, (pisala sam već o produljenju radnog staža), moći će se samo vratiti i po ostale ukućane. Znači jedan automobil, uvrh glave, dovoljan, a u još daljoj budućnosti, niti jedan. Neće trebati vozačka dozvola, a niti 0,5 % neće imati značaj? Drugim riječima, kada me uzruja vlastiti hladnjak, moći ću usputno u kafiću popiti bocu vina od muke i  sasvim sigurno doći kući.

Komunalna poduzeća bit će automatski informirana da je u mojoj ulici pregorjela ulična rasvjeta ili pukla cijev. Hoće li odmah otkloniti kvar ili će im trebati još jedan kvantni tehnološki skok da isto poprave, tek ću  vidjeti. Senzori u mojoj kanti za smeće, javit će im da je trebaju isprazniti. Uf, što je nabacala smeća!

Krcata sam…ponavljam, krcata sam…

Igrice će postat još zanimljivije i odvući će nam djecu još dublje u virtualnu stvarnost. Ionako u pubertetu nisu uopće u našoj stvarnosti, a bogme, niti veći dio života.

Moći ću jahati na devama bez opasnosti od nemogućnosti korištenja mobilne mreže i kvalitetnog medijskog sadržaja.

Znate kako je dosadno, danima jahati na devi.

Što misliš devo o Kim Kardashian?

Veliki brat će me još više  poznavati. Znat će kakva mi je stolica i kakve preparate trebam uzimati da je omekšam, znat će koji tip hotelskog smještaja mi najviše odgovara, pomno će pratiti moju povijest pregledavanja kako bi mi upoznao dušu.

Kukci će se prorijediti (ionako se pitam gdje su nestali potomci leptira iz mog djetinjstva), ptičice će padati kao pokošene, pčelice će „odzujati“, elektromagnetsko onečišćenje bit će još veće? Bazne stanice na svakih 100 metara?

Leptiriću šareniću…ubost ćeš me, probost ćeš me, onda zbogom mrežni svijete…

Ako se slučajno zbog toga razbolim, kirurzi će me moći operirati na daljinu, pomoću robota, u stvarnom vremenu. U bolnicama će me pratiti putem senzorskih mreža. Tu…tu…tu… pacijentici broj 34 je porasla temperatura i povisio se tlak.

Strojevi će međusobno komunicirati bez ljudske intervencije.

“Ovi ljudi su baš pametna stvorenja”, šaptat će jedni drugima.

K.P.

Fotografije: Pixabay


Social
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Facebook komentari

Comments