Osam prijedloga kako dobiti više vremena

Često nam se čini da nam vrijeme curi poput pijeska kroz prste ruke. Nikada ga dosta. Ubrzano juri kada je sve oko nas prekrasno, usporeno je, kada jedva čekamo da nešto prođe. Ironično je i to da u životu, što imamo više novca, imamo manje vremena. Kako dobiti više vremena?

1. Ograničite vrijeme potrebno za obavljanje nekog zadatka

Vučete se po kući. Obrisali ste prašinu s jednog ormarića, izvukli usisavač, krenuli objesiti rublje i izvaditi posuđe iz perilice. Sve nekako usporeno i preko volje.
Najednom, zvoni mobitel. Prijatelji.

Stižete?
-Kada?
-Evo nas, tu smo u blizini, doći ćemo za pola sata.

Poput pčelice radilice, odjednom ste prebrisali prašinu sa svih površina, usisali cijeli stan u šest minuta, objesili rublje za pet, prebrisali podove, posložili posuđe u ormariće, zapalili mirisne svijeće, pobacali odjeću u ormare. Vrijeme: 24 minute.
Što nam ovaj primjer pokazuje? Učinkovitost ovisi o kratkoći našeg vremena.
Primijenite ovaj princip u životu. Navijte neko zvonce (možda ono s pećnice), i imate trideset minuta za dovesti stan u red.

2. Skratite vrijeme boravka na Mreži

Nemamo vremena, ali trošimo sate na pregledavanje mrežnih sadržaja; Facebook, Instagram… Hoće li nam život biti siromašniji, ako propustimo, neki komad “Facebook života” našeg frenda? Vjerojatno neće.
Ograničite si vrijeme za to. Pola sata, najviše sat u danu. I ostat će vam hrpe vremena za neke druge aktivnosti. Naravno, ako to nije vaš posao, ali i tada nije nužno cijeli dan biti “on line”. Zelenilo i priroda dat će dobru ravnotežu.

3. Iskoristite vrijeme dok čekate one koji uvijek kasne

Poštujmo tuđe vrijeme. Poznajete ljude koji uvijek stižu u zadnji čas? Uvijek su zadihani jer im je pobjegao autobus, jer im je mačak baš povratio kada je trebalo stići, a vi ste pogledali već sedmi izlog, prošli Korzom tri puta i pomislili kako ste za to vrijeme mogli pročitati pola nove knjige ili biti na pola puta do Zagreba. Svi mi povremeno kasnimo i dogodi se. Ali ako to postaje naše uobičajeno ponašanje, moramo znati da ležernost nije svačija osobina. Kada očekujete susret s “nepopravljivom kasnilicom”, iskoristite vrijeme za kupovinu neke sitnice koja vam je neophodna, vratite knjige u biblioteku ili pogledajte trgovinu s cipelama koje ionako morate uskoro kupiti. Možda vam se posreći.

4. Spojite  ugodno i korisno

Prijateljica bi došla na kavu, a vama se baš šeće i ne sjedi jer ne stignete od silnog posla udahnuti svježi zrak. Predložite joj šetnju uz more. Bit će” vuk sit i koze na broju”. A kava se uvijek stigne popiti nakon šetnje.

5. Odredite dnevne prioritete

Za svaki dan odredite nekoliko prioriteta koji moraju biti odrađeni. Odgađanjem, sve će se umnožiti.

6. Najteže i neodgodive poslove odradite u jutarnjim satima

Najteže ili neodgodive poslove, obavite rano ujutro, dok još imate energije. Ostatak dana proći će vam vedrije, kad budete znali da ste se riješili i odradili ono zacrtano.

7. Kupite praktične kuhinjske pomagače

Ako kuhate, povremeno investirajte u neki kvalitetniji komad suđa ili pomoćni aparat. Neka to nikada ne budu nezgrapni aparati koje ćete s mukom vaditi iz ormara pa još nakon toga morate prati desetke raznih dijelova. Obična električna sjeckalica manjih dimenzija, dobar guljač povrća ili kvalitetan nož, mogu skratiti vrijeme pripreme hrane. Uz to napravite i plan kuhanja, barem za pet dana, pa se neće dogoditi da usred pripreme shvatite da vam nedostaje ključni sastojak.

8. Kupujte namirnice jednom tjedno

Jednom tjedno kupujte namirnice. Napravite popis i držite ga se. To će spriječiti svakodnevno trčkaranje do supermarketa po neku sitnicu.

K.P.

Ilustracije: Pixabay

Social
  • 6
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Facebook komentari

Comments