Oprez u šetnji-vrebaju krvožedni uljezi!

Obiteljska idila…

Jedan lijep, obiteljski izlet, 19. travnja ove godine, ostavio nam je gorak okus u ustima. Slobodan blagdanski dan i naš cilj: šetnja po Fužinama. Svi smo dobro obučeni, imamo duge hlače, čarape,tenisice, jakne, jer vrijeme je unatoč suncu još uvijek prohladno. Idućeg dana u Gorskom kotaru pao je snijeg. Šećemo, ne sjedimo u travi, ali naravno boravimo u prirodi.

Uljez je otkriven!

Popodnevni povratak i jedno tuširanje istog dana, otkriva na trbuhu uljeza, sitnu krpelj, “na vrijeme” otklonjenu.

Prvi simptomi

Desetak dana kasnije, pojavljuje se crvenilo na mjestu uboda, glavobolja, drhtavica… Internet pretraga simptoma, sumnje, savjeti, posjet liječniku i otkriva se dijagnoza: lajmska bolest (borelioza). Udarna doza antibiotika i uvjerenje da se ipak na vrijeme reagiralo i da neće ostati posljedice koje su jako opasne.

Radi se, dakle, o infektivnoj bolesti koju prenose zaraženi krpelji. Infekcija može dovesti do kroničnog multisistemskog oboljenja koje može zahvatiti svaki organ. Najgore je kod te bolesti što njeni simptomi vrlo često podsjećaju na simptome drugih bolesti pa kada se naknadno otkrije uzrok, pacijenti su već godinama pogrešno liječeni, kao, primjerice, da su oboljeli od multiple skleroze ili drugih sličnih, teških bolesti, a ne od lajmske bolesti. Svojevremeno je o toj temi govorila jedna emisija “Provjerenog” pa ako vas zanima, još uvijek se može pogledati na internetu.

Gorski kotar, veća opasnost

Nisu, na svu sreću, sve krpelji zarazne. Zarazni krpelji u Hrvatskoj, najčešće se nalaze na području između Save i Drave te u području Gorskog kotara. Krpelj je “lukava zvjerčica”, prije uboda u tijelo žrtve ubrizgava anestetik pa se ubod niti ne osjeti. Opasni krpelji su se zarazili, najčešće, nametnicima prilikom hranjenja na šumskim životinjama. Prenose i druge bolesti.

Ovim tekstom želim pojačati upozorenje koje mediji, inače redovito objavljuju i pozvati sve na dodatan oprez, a ne paniku.

Obiteljske idile trebale bi takvima i ostati…

Šaljite ovaj tekst i drugima. Spriječimo li barem jedan novi slučaj oboljevanja, cilj je postignut.

 

Autorica teksta: Katrin Polak

Social
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Facebook komentari

Comments