Ne, nije sve umjetnost?

Wikipedia definira umjetnost kao specifičnu ljudsku djelatnost čije se značenje konstituira u složenom komunikacijskom procesu između umjetnika, umjetničkog djela i publike.

Umjetnost nerijetko želi privući pozornost, šokirati, pobuniti se protiv ustaljenih društvenih normi i potaknuti ljude na razmišljanje.

Šokirao je i veliki češki pisac Franz Kafka kada je svog Gregora Samsu, marljivog činovnika, probudio jednog jutra, svojim umjetničkim genijem, kao kukca. Mogao je Kafka napisati tisuće i tisuće stranica o otuđenju, o umiranju ljudskosti u čovjeku, koja u današnjem svijetu često prethodi fizičkoj smrti, ali to ne bi nosilo onu snagu koju ima jedan Gregor pogođen jabukom.

Salvador Dali, veliki španjolski (katalonski) umjetnik, bio je poznat po svojem ekscentričnom ponašanju, koje je često privlačilo više pozornosti nego njegova djela.

Njegova ponašanja bila su ponekad bizarna i na rubu onog što bi Freud nazvao-tankom granicom između umjetnosti i ludila. (Dali je imao priliku osobno u životu sresti tvorca psihoanalize).

Dali je svoje brčiće učvršćivao sjemenom tekućinom. Šokirao je javnost svoga vremena, kada su on i njegova muza Gala došli na maskiranu zabavu u New Yorku obučeni kao beba Lindberg i njezin otmičar. Prilikom promocije knjige o svom životu, pojavio se u knjižari na Manhattanu u krevetu koji je bio povezan sa strojem koji je pratio njegove moždane valove i tlak. Tako je i potpisivao knjige. Moglo bi se još nabrajati Dalijevih bizarnosti.

Međutim, svatko tko je bio u njegovom muzeju u Figueresu i pogledao njegove slike i instalacije zna, nedvojbeno, da je njegova umjetnost nadvisila i njega samog.

No, da li je sve, baš sve, umjetnost? Da li se sve što šokira, začuđuje, sablažnjava može podvesti pod umjetnost? Konceptualnu umjetnost?

Da li je umjetnički čin kada umjetnica svoju jajnu stanicu oplodi spermom psa u laboratoriju, naravno bez mogućnosti nastajanja hibridnog bića? “Nastali umetniški artefakt je potencial življenja, ki bi morda imelo več možnosti za preživetje na planetu, ki ga razžira kapitalizem.”

Je li to umjetnički čin ili

… degadacija  čovjeka i svega što on jest ?

… degradacija životinje i svega što ona jest?

Nekada su nas na satovima novinarstva učili da vijest nije kada pas ujede čovjeka, nego je vijest kada čovjek ujede psa.

Po tom kriteriju  vijest o umjetnici i psu jeste vijest…

ali, vijest o umjetnosti…

ili vijest o sumraku civilizacije?

Odlučite sami.

 

(na fotografiji-Figueres, detalj iz muzeja Salvadora Dalia)

K.P.

Social
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Facebook komentari

Comments