Kada nas uvjeravaju da želimo, nešto što uopće ne želimo

Imati ideju o tome što želimo u životu je velika stvar. Makar to bila ideja koja se i nama samima čini nemogućom. Sve u životu počinje od ideje. Bez nje nema ničeg. Jer ako nemamo vlastite ideje kako naš svijet i naš život trebaju izgledati, upadaju drugi i pokušavaju nam usaditi svoja razmišljanja i čine sve kako bi nam nametnuli svoje vizije.

Obično to izgleda nekako ovako. Osobe koje su do nas držale kao do lanjskog snijega, počinju nas hvaliti i reći će nam da smo neobično važna karika, primjerice, u reorganizaciji tvrtke. Traže od nas “naše” vizije i pokušavaju nas uvjeriti da su “njihove ideje”, zapravo “naše ideje” i da moramo biti neobično sretni što ćemo sudjelovati u nečem tako iznimnom i važnom. Naravno, dobro je kada te tvrtka pita imaš li ideje, ali onda kada su naše vlastite, a ne one nametnute u svrhu ispiranja mozga.

U stvarnosti, ponekad mislimo, da su sve ideje već otkrivene, sve je napisano i sve je poznato te da bi vlastita kreacija bila nešto nemoguće, pa kopiramo živote drugih ljudi.

Tako nam je jednostavno lakše. Za sebe imamo milijun opravdanja kojima objašnjavamo sami sebi zbog čega cijeli život koračamo nekim utabanim stazama, jer smo svjesni da bi kretanje za vlastitom zvijezdom značilo izlazak iz zone naše lažne sigurnosti.

Uz to kreativnost nije laka. Ona uključuje sate sumnje u sebe, dane preispitivanja i analiziranja. Da je laka, ne bi najpoznatija umjetnička djela nastajala u trenucima očaja, niti bi naši inspirativni trenuci nastajali u časovima, kada se poruše svi mostovi kojima smo mogli prijeći na drugu obalu rijeke.

Danas je popularno da nam drugi kreiraju načine na koje ćemo nešto postići, pa smo u stanju pročitati tisuće vodiča koji će nam dati smjernice kako nešto promijeniti ili kako se pokrenuti. Naravno, nije loše upotrijebiti tuđa iskustva i iskoristiti dostupne alate, ali u konačnici, ono što nas pokreće je malena iskra u nama samima, kojoj dopuštamo da se rasplamsa.

Dopuštamo joj da iz nemoguće sfere, prijeđe u moguću.

Dopuštamo si da ne živimo tuđe ideje, nego svoje vlastite.

Svaki put kada nas uvjere da su tuđe ideje zapravo naše ideje, možemo klimnuti glavom, ili potražiti svoj put. Put koji neće biti posut ružama, ali će biti naš vlastiti.

 

K.P.

 

Social
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Facebook komentari

Comments