Nadrastanje okolnosti ili priča o jezgri i ovojnici

Što je jezgra jednog društva?

To je obitelj. Jezgra u kojoj započinje naš svijet. Stup svega. O jezgri će ovisiti naš pristup svijetu i naše viđenje života. Tu se stječu prave životne vrijednosti i dobivaju poticaji, pod uvjetom da nam ih je imao tko prenijeti; ljubav, radišnost, skromnost, strpljivost, poštenje…samopoštovanje, samopouzdanje, zdrava duhovnost…

Idealne obitelji ne postoje, ali postoje one koje ulažu trud u odnose i one koje žele najbolje svojoj djeci.

Na žalost, postoje i one druge koje zbog vlastite krhkosti, neznanja, utonulosti u ovisnosti ili niza drugih razloga, prestaju biti potpora vlastitoj djeci. Nerijetko se iste obitelji vrte generacijski u lošem krugu, ne znajući (ili ne želeći), iskoračiti iz njega.

Što je ovojnica?

Ovojnica je društvo u kojem živimo. Ona okružuje jezgru-obitelj.

Društvene okolnosti također mogu biti poticajne ili nepoticajne. Kao što ne biramo obitelj u kojem ćemo se roditi, tako ne biramo niti zemlju. Dok će u jednoj državi obrazovanje biti luksuz koji će samo malobrojni moći konzumirati, a ženska djeca, nerijetko, neće imati tu mogućnost, u drugoj će šanse za osobni razvoj biti znatno veće, a društvo će pružati potporu djetetu ili mladom  čovjeku u koračanju prema zrelosti.

Gdje smo mi s obzirom na društvo u kojem živimo, kako izgleda naša ovojnica?

Da li je poticajna?

Nedovoljno.

Trenutno nalikuje vrtuljku (ringišpilu) koji se vrti neprestano u istom krugu: korupcijske afere, aveti prošlosti, povlašteni hedonizam, kruženje uvijek oko sličnih tema kojima nema kraja ni konca.

Društvo koje se čudi nad vlastitom djecom, koja su samo zrcalna slika nas samih; ogledalo obitelji i društva.

Društvo istrgnuto iz priče u kojoj su svi bili socijalistički jednaki (laž- jednakosti nikada nije bilo, ni kute nam nisu bile iste).

Društvo u kojem se čini da je najbolje od svega odustati jer i onako nalijećeš samo na prepreke.

Gdje je čovjek, pojedinac u toj priči?

Biće slobode koje odlučuje što želi, biće koje treba razmišljati i znati da je veće od svih okolnosti i uvjetovanja.

Za nekog su loše životne okolnosti (ili društvene povlastice, zatrovane vlastitom pohlepom), razlog za vrtnju u istom začaranom krugu bez mogućnosti promjene vizure.

Drugi nadrastaju otegotne situacije (ili baš zbog njih), stvaraju svijet bliži mjeri vlastitog dostojanstva i čovječnosti.

Budimo oni drugi!

 

K.P.

Social
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Facebook komentari

Comments