Načinimo protutežu zlu

Kada se zlo razbukta, potrebno je ono što ga satire, a to je dobro.

Potrebna je i  molitva. To je ono što egoističan čovjek, koji misli da je Stvoritelj i da se može igrati bez posljedica ne priznaje.

Ima li dobra u ovoj situaciji kada moramo stajati udaljeni jedni od drugih?

Kada vlastito dijete moram zatvoriti i viđati ga samo preko debelog stakla samoizolacije? Kada bjesomučno čistim već blistavu kupaonicu u kojoj možda caruje neki mali, okrugli koji po sebi ima hrpu slonovskih surli, a nemam mikroskopski vid kako bih ga uspješno zalila Sanitolom? Kad mu hranu ostavljam pred vratima kao da je mačak? Kada prljavo suđe puštam da se prži na suncu pa ga tek drugog dana nosim na pranje u perilicu s rukavicama i  maskom na licu?

Mislim da dobra ima.

A bit će ga još više,  kada shvatimo da ovo moramo odraditi svi zajedno i da će tek zajedničkim naporom ovaj problem s koronavirusom biti zaustavljen.

Samoizolacija ne bi bila potrebna kada bismo mogli provoditi više testova po preporuci WHO. No, tako je kako je. Moramo podnijeti određenu žrtvu kako bi zaštitili druge oko sebe. Mnogi je podnose. Čuje se samo za one koji pozivaju prijatelje kako bi im pravili društvo i igrali s njima igrice dok sjede u samoizolaciji te one koje šetaju i ugrožavaju živote, ne mareći za druge.

Ne vidi se kako stotine njih sjede u svojim sobama, čuvajući druge. A to je ono što je dobro.

Dobro je i što čujem političare kako se manje prepucavaju, a više rade na tome kako bi  pokušali doskočiti poražavajućoj ekonomskoj situaciji.

Vidim pozitivu i u tome što je moj mališa prvi put u životu poderao hlače penjući se na stablo. Nema vrtića, nema treninga pa je zapazio  stablo.

Vidim dobro u tome, što će  netko naš primijetiti slavonske ravnice i odlučiti poraditi na ekološkoj poljoprivredi koja će biti dostatna sve nas zdravo nahraniti i  još  omogućiti izvoz.

Vidim dobro u tome što će ovaj naš planet napokon disati.

Dobro je i u tome što će ovo zlo iznjedriti mnoštvo nepoznatih,  humanih ljudi koji će pomagati drugima.

Dobro je što će se promijeniti sustav nekih vrijednosti  te će one biti poredane drugačije na ljestvici prioriteta.

Dokučila sam i još nešto:

Najviše se u životu plašim neslobode.

Ali shvatila sam i da…

… vanjska nesloboda,

bude li potrebna…

nikada ne može oduzeti,  onu moju unutarnju.

K.P.

Fotografija: Pexels

Social
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Facebook komentari

Comments