Lifestyle business-science fiction?

Lifestyle business ili poslovni životni stil zvuči poput znanstvene fantastike, pogotovo nama koji živimo u Hrvatskoj i radimo tradicionalne poslove dugi niz godina.

Što je lifestyle posao i koji mu je cilj?

Lifestyle biznis odnosi se na osnivanje profitabilne tvrtke koja će omogućiti njenom vlasniku da zbog profita ne žrtvuje privatan život.

Cilj lifestyle biznisa je stvaranje ugodne i održive ravnoteže između posla i osobnog života. Dakle, radite nekonvencionalan posao koji vam omogućuje dovoljno novca i slobodno vrijeme u kojem se možete usredotočiti na, primjerice, putovanja. Ovakav način poslovanja možda nije priča o enormnom bogatstvu, ali bit je i onako u željenom životnom stilu i slobodi koju takav način poslovanja nudi.

Npr. netko uživa u pisanju, a to mu daje fleksibilnost da živi gdje želi i radi prema vlastitom rasporedu.

U prednosti ste ako ste dobri u IT sektoru, jer je takav način poslovanja najlakše ostvariti pokretanjem online poslovanja, odnosno svojevrsne mrežne trgovine ( npr. copywriteri, SEO freelanceri i sl.). Ali isto, naravno nije nužno jer sve ovisi o vašim sposobnostima.

Od kuda početi?

Treba krenuti od svoje strasti. Izgradite tvrtku oko nečega što uistinu volite i što vam daje osjećaj zadovoljstva pri pomisli da bi se time mogli baviti.

Zarađujte rješavajući probleme drugih ljudi. Znači, čime ćemo se baviti možemo odabrati na temelju naših osobnih interesa. Ovo poslovanje je usmjereno na talente osnivača.

Koje su mu prednosti?

Imate fleksibilan raspored, slobodno upravljanje vremenom, nisu vam potrebni zaposlenici (zato je važna priča o talentu jer u protivnom se morate poslužiti outsourcing uslugama), nemate prevelikih troškova.

O čemu poslovanje ovisi?

Ovisi o vašoj osobnosti, energiji, vještinama i naravno, poslovnim kontaktima.

Često se uspoređuju lifestyle tvrtke sa start up tvrtkama.

Kako sada ne bi nabrajali razlike, može se utvrditi da imaju isti cilj, a taj je profitirati od ideja i stručnosti.

Dakle, ako ste netko tko je dobio “klik” u glavi, nakon ovog teksta-sretno!

Umjesto odijela i kravate, slobodno odaberite ponekad pidžamu (ali, naravno ne prečesto!). Ili još bolje kupaći kostim.

K.P.

Social
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Facebook komentari

Comments