Kako uništiti državu u četiri koraka

Bila jednom jedna mala državica na jugoistoku Europe. Ta je mala državica svašta proživjela i kroz povijest se povećavala, smanjivala, ratovala, sramila, gubila i pobjeđivala. I onda se konačno oformirala i dobila toliko priželjkivanu slobodu i „neovisnost“. Tada su se pojavili mnogi koji su rekli da će je braniti svime što imaju kako nikada više ne bi „potpala pod zle ruke“ i bila iskorištavana. Ti isti su preuzeli moć, a izmjenjivali jedino ljude koji ih predstavljaju od kojih su svi samo  gledali vlastite interese. Mala je državica opet bila iskorištena, uništena i izgubila duh.
Ponovno je krenula izgradnja i mnoge pozitivne promjene no onda se dogodio veliki zaokret. Opet su se pokrenule priče o povijesti i ratu, o nekakvim vjerskim pravilima koji su za ljudska prava i toleranciju korisne kao i  šećer za karijes. Da ne bi pričali o stvarnim problemima, oni pokreću nevažne teme i

pokušavaju nas pretvoriti u nešto što nismo– netolerantni, konzervativni i ksenofobični.

 

Nije bilo dovoljno uništiti generacije koje su najbolje godine proživjele u stresu, neimaštini i sumnjanju u sutrašnji dan. Sada su se okomili i na mlade, na ljude s potencijalom da unaprijede situaciju i konačnu stvore kvalitetan život. Plan je išao nekako ovako:
1.    Uništi tržište rada. Ako nema posla, nitko nema zašto ostati ovdje. Pretvori sva radna mjesta u besplatan rad koji će potpomagati država sama pa će tako oni koji rade dobivati sami svoj novac. To nazovi stručno osposobljavanje jer „besplatan rad“ ne zvuči vjerodostojno. Na taj način ne samo da državne službe neće morati nikoga zapošljavati, već i privatnici nemaju zašto plaćati radnika jer će ga dobiti besplatno.
2.    Nove generacije drži u zastarjelom stanju uma, ne omogući im da uče nove informacije i razvijaju se po pitanjima novog doba, kao što su održivi razvoj, poduzetništvo i ponajviše tolerancija drugačijeg. Zaustavi bilo kakve kurikularne reforme jer nije cilj da djeca kritički razmišljaju zato što bi tako mogla imati bolje poslove i postati kvalitetniji ljudi. Tko bi to želio?
3.    Postavi za vladajuće one koji otvoreno propagiraju netoleranciju i mržnju. Proguraj vjerske dogme u zakone i Ustave. Pokreni stare debate o abortusu, razvodu i slično. Ma ubrzaj situaciju i predloži da Stari Zavjet bude temelj Ustava. Ionako je to konačan cilj. Učini da se svatko otvorenog uma i tolerantan prema drugim društvenim skupinama osjeća nepoželjno u ovoj državi.
4.    Ako sve to ne upali, ovu zadnju šačicu ljudi koji su preostali u zemlji sa zadnjom nadom da će postati bolje, zadaj zadnji udarac – jednostavno sruši vladu i pretvori je u teatar apsurda. Sada se i posljednja mlada inteligencija u zemlji osjeća suvišno i spuštene glave pakira svoje kofere. Cilj je postignut.

Čestitajte si što ćete na sljedećem popisu stanovništva koristiti tisuće umjesto milijuna. Sada imate samo svoje istomišljenike za stanovnike: Hrvate, velike katolike, koji se klanjanju vašim vjerskim dogmama dok preživljavaju tražeći plastične boce po kontejnerima. Priča koja je trebala biti poučna postala je tragedija. U budućnosti, neće više biti ni to. Neće biti nikoga da je napiše.

 

Autorica članka: Tina Ugarković

Blog autorice (na engleskom jeziku): ninetydegreesoftina.com

Social
  • 4
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Facebook komentari

Comments