James Bowen: “Fantastični mačak Bob”-knjiga

Knjiga me odmah privukla i to fotografijom na naslovnici. Krasio ju je veliki “žuti” mačak, sličan onome koji je ušao u naš život, prije nekoliko godina. Najpametniji mačak od svih koje smo imali do tada. Trebalo je vremena da ga uvjerimo da nije čovjek te da se od njega ne očekuje da sjedi za stolom i koristi se priborom za jelo.

Premda se za knjigu “Fantastični mačak Bob”, gledajući stručno, ne može reći da je vrhunsko književno djelo, želite li toplu, pitku, istinitu i nadasve, nadahnjujuću priču, koja vas neće ostaviti ravnodušnima ili knjigu koju ćete ponijeti na plažu, u vrelim ljetnim danima, svakako je preporučujemo. Pazite samo da ne izgorite, dok s mačkom Bobom i njegovim vlasnikom Jamesom, uličnim sviračem pa potom novinskim kolporterom, obilazite londonske ulice.

James je mlad, usamljen čovjek, u surovoj borbi za svakodnevno preživljavanje. Ulica nije često prijateljski raspoložena prema “nevidljivim” ljudima, onima, koji su iz raznoraznih razloga dotaknuli društveno dno. Bob je taj koji privlači ljude poput magneta i skreće pozornost na svog prijatelja. Često ni Bobu nije lako, pogotovo kad na njega nasrne ljuti rotvajler, ali snaći će se na ulicama velegrada i pričekati svog vlasnika, u trenucima kada se čini da je nepovratno izgubljen.

No, krenimo ispočetka.

Jedan riđi, staložen i spokojan mačak, u polumračnom hodniku, promijenio je i spasio život Jamesu Browenu, ovisniku o heroinu, koji je bio na metadonskoj terapiji, u programu odvikavanja. Život od danas do sutra, bez svrhe, osim pukog preživljavanja, promijenio je mačak kojem je nadjenuo ime Bob.

Premda, James daje svoje posljednje funte kako bi izliječio Boba koji ima ozljedu noge, shvaća da se ne može brinuti o njemu te ga pušta na ulicu, no Bob je odlučio drugačije. Uselio se u Jamesov socijalni stan, sklupčao uz radijator i u napetoj, ali toploj priči, postao onaj koji spašava Jamesa.

Bob se vozi s Jamesom u autobusu, naslanja svoju njuškicu na prozorsko staklo i pokreće u svom ljudskom prijatelju davno zaboravljene osjećaje i vraća mu ponovnu vjeru u ljude. Bob je neodoljiv, a James koji je do tada bio nezamijećen, uz pomoć svog riđeg mačka, pomalo se vraća u život.

Mačak Bob postaje slamka spasa za dugogodišnjeg ovisnika. Premda borba s ovisnošću nije laka, James koji joj odlučuje reći zbogom, u mačku nalazi dodatni poticaj, a taj se zove ljubav. Često se u psihologiji navodi kako izlaz iz vlastitih problema, možemo pronaći pomažući  drugima. James, nakon dugog vremena usmjerenosti na samoga sebe, počinje jasnijim očima gledati svijet, a briga za drugo biće postaje motivator pozitivnih promjena u njegovom životu.

Priča o prijateljstvu između londonskog uličnog svirača i jednog, nadasve, pametnog mačka, postala je književna senzacija koja nije silazila s liste svjetskih top bestselera, a Bob je toliko popularan da je o njegovim pustolovinama napisana i druga knjiga (koja je objavljena u Hrvatskoj): “Svijet prema Bobu”, a naravno, kako to biva sa svim uspješnicama, nastavci su uslijedili.

U drugom romanu “Svijet prema Bobu”, nastavlja se istinita priča. James se polako vraća u normalan život. Prestao je u potpunosti uzimati nadomjestke za heroin. Ispijanjem svoje posljednje tablete Subotexa, postaje čist. Mačak ga i nadalje prati kroz životne izazove, zdravstvene poteškoće, ali i na putu prema izdavanju prve knjige i uranjanju u jedan sasvim nov, ispunjeniji i sretniji svijet kojim je zamijenjena narkomanska igla.

Knjige je tiskalo “Znanje” Zagreb; “Fantastični mačak Bob”,2014., a “Svijet prema Bobu” 2016. godine.

O krasnom prijateljstvu snimljen je i film “A Street Cat Named Bob” s Lukom Tradawayom u ulozi Jamesa i s Bobom u ulozi Boba. Premijerno je prikazan u Londonu u mjesecu studenom 2016. godine.

Na You Tubeu možete pogledati kratke filmiće o stvarnom životu dvojice junaka.

Uživajte u čitanju!

 

Autorica članka: K. Polak

Social
  • 3
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Facebook komentari

Comments