Instant vrijeme

Današnje vrijeme je “instant vrijeme”. Ako želimo skuhati dobru juhu potrebni su kvalitetni sastojci i dva- tri sata polaganog kuhanja. Instant juha gotova je za nekoliko minuta.

Instant zvijezde nastanu u trenu i brzo im blijedi sjaj, ako u njega nisu utkale  prave vrijednosti: rad, talenat, ustrajnost, odlučnost, predanost, dosljednost, hrabrost.

Instant vrijeme donosi  frustracije modernom čovjeku, pogotovo mladim ljudima jer postoji neko nepisano pravilo da se sve mora imati odmah, sada.

 

Ako nisam do dvadeset i pete zaradio prvu veću lovu, nešto nije u redu sa mnom.

 Ako ne mogu odmah kupiti dobar automobil, nisam dovoljno vrijedan.

Moj iPhone je zastario. Izašla je modernija verzija. Ne mogu se sramotiti s tom prastarom kantom.

 

Jezik prati žurbu modernog vremena pa imamo : instant kavu.

Američki lanac “Starbucks coffe” još nije zaživio u Hrvatskoj. Još uvijek odolijevamo jurnjavi na posao s papirnatom čašom, “to go” kave u ruci. Ali i to je, kao  sve do sada, uvezeno, samo pitanje vremena.

Modernom rječniku pripada i instant seks koji rješava problem “hodanja” i nepotrebnog upoznavanja, instant zarada, rješava nas osmosatnog “guljenja” na poslu, instant zabava nudi ecstasy kao trenutni stimulator za dobro raspoloženje, instant gulaš lišava nas dvosatnog “krčkanja” na štednjaku, a instant informacija, zadovoljava sve naše umne potrebe.

Nikada u povijesti nije bilo više životnih trenera koji nas uče kako trebamo živjeti, ali nikada u povijesti nije niti bilo toliko ljudi, koji u poplavi raznoraznih savjeta misle kako nešto nije u redu s njima jer ne žive “savršene” živote.

“Savršeni” život, naravno, uključuje, između ostalog, svu najnoviju tehnologiju i sve materijalne blagodati našeg vremena, u što kraćem roku.

Što se događa kada se po nekakvim (sebi), nametnutim standardima  ne uklapamo u nametnute okvire?

Frustrirani smo.

Osjećamo se osamljeni.

Sve se čini besmislenim.

Počinje nam nedostajati entuzijazam.

Čini nam se da “oni drugi” žive bolje živote od nas.

Mislimo da je imati puno novca, sigurna formula za životnu sreću.

Živimo iznad svojih mogućnosti, pa to s vremenom stiže na naplatu.

Gutamo knjige “gurua” koji su postali miljunaši u dvadeset i četvrtoj godini, postajemo osviješteniji, ali ti milijuni ipak nikako ne stižu.

Imamo “vision board”( ploče), koje su dobra stvar, jer nam vizualiziraju naše ciljeve, ali sve zacrtano još stoji iza nekog brda.

Nikako da nam krene.

Ponekad se svoj značaj i mjesto u svijetu, pokušava naći u rubnim aktivnostima i samodokazivanjima koja u pravilu, ipak završe tamo gdje im je mjesto (iza rešetaka).

U životu je važno postaviti  ciljeve jer tada znamo kuda idemo i čemu težimo. Nije loše postaviti ljestvicu više, ali moramo znati da se prema cilju ide korak po korak. Ne treba odgađati vlastitu sreću, za neko buduće vrijeme, kada dođemo do zacrtanog.

Za ostvarenje nekih snova potrebne su godine pa i desetljeća predanog rada, puno padova i podizanja. To je saznanje koje pomalo izmiče našem vremenu.

 

To nisu  ograničavajuća uvjerenja. To bi potvrdili svi oni koji su postigli pravi uspjeh, bez onoga dodatka- “instant”.

 

K.P.

Fotografije: Pixabay

Social
  • 3
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Facebook komentari

Comments