Imate li u datumu rođenja broj osam?

Već gotovo mjesec dana zbog bolova u kralježnici ne mogu prespavati cijelu noć. Oko tri sata ujutro dižem se poput zombija i čekajući da se bolovi smire odgledavam noćni program. Najčešće su to neke dubokoumne emisije koje od mene ne traže uporabu moždanih vijuga, koje i onako nisu u funkciji. Dakle, palim televizor te dok se kljukam analgetikom, na ekranu se pojavljuje neka žena. Astrologinja, tarot majstorica, “gledačica” u grah. Ne mogu procijeniti jer nema prah šišmiša, kristalnu kuglu, niti karte… U ruci drži kunsku novčanicu i objašnjava da je pun mjesec i pravo vrijeme za rješavanje novčanih poteškoća.

“Tko će ti se javiti u ovo gluho doba noći?”, mislim ja. Naravno, uskoro se pokazalo da sam u debeloj zabludi. U našoj zemlji ima više noćobdija nego li sam pretpostavljala.

Javlja se prva osoba s financijskim problemima (minuta razgovora 8,41kunu!). Astro gospođa tjera negativne sile, potom izgovara neku čudnu rečenicu: ” Mlađi rođače, plaćam ti osmijehe, a kupujem dukate.”, pokazuje novac i kaže da je sve riješeno. “Bitno je nemati strah od novca”, navodi. Jedino još moli osobu da se javi drugoj savjetnici kako bi joj ova skinula blokade jer ju je neko, očito zlobno biće, dovelo u lošu financijsku situaciju.

U sljedećem trenutku, na moje čuđenje, mistična gospođa ima viziju. Vidi osobu koja se još nije javila u emisiju, a očekuje je ogromno bogatstvo.

“Sada će reći”, mislim ja: ” Gospođa koju boli kralježnica i ne može naći odgovarajući položaj na kauču, neka me nazove!”

Ali ništa. Kaže da je to neka osoba s osmicom u danu, mjesecu ili godini rođenja koja sjedi i gleda emisiju. (Zapanjena sam nevjerojatnom preciznošću opisa!).

Nemam osmicu, a i moj položaj više bi se mogao nazvati ležeći.

Javljaju se ljudi. Žena s kućnim brojem osam nije ta. (Nije baš pomno pratila upute). Nije ni gospođa s dvije osmice u datumu. Nije ni žena s doživotnom kletvom, premda ima osmicu u godini rođenja, nije ni gospodin s urokom, a nisu niti oni koji su zvali iza njih. Sa žaljenjem ih je obavijestila da oni nisu ta potencijalno bogata osoba sa zlatnom osmicom koju trenutno traži.

Emisija je pri kraju, a astro žena s tugom u srcu naglašava da će još jedno vrijeme i nakon emisije, biti pri telefonu kako bi joj se osoba s osmicom u datumu rođenja javila.

Davno su prošla vremena u kojima je pater familijas donosio kući plaću (nerijetko jedinu koju je obitelj imala) i potom sa suprugom razvrstavao novčanice po stolu: za struju, za vodu, za hranu, za cipele i sasvim mali ostatak za štednju. To je bila, gledajući iz današnjeg ugla, primitivna ekonomija, ali nas je učila: “Prostri se onoliko koliko možeš, nikada više, uvijek manje od onoga što imaš”. Sve ekonomije svijeta mogle su se sakriti pred ovom jednostavnom obiteljskom računicom. Ona je značila da željenu stvar iz izloga možemo kupiti tek idući mjesec ili za pet mjeseci, značila je da se nešto mora ODGODITI.

Danas živimo u ubrzanom vremenu. Gotovina je tek neki fiktivni iznos na kartici. Društveni pritisak je prevelik. Zamisli da me netko vidi sa zastarjelim mobitelom? Nemam za ove skupe cipele, ali jednom se živi. Kakva trendi jakna? Moram je imati sada, ne sutra, danas… Sve moram imati ODMAH!

Društveni status se već odavno ne dokazuje doprinosom društvu, humanošću, pameću, ulaganjem u obrazovanje, trudom, radinošću…već je znatno važnije posjedovati “bijesan” automobil.

Financijske probleme kod ljudi, nerijetko, stvara i taj društveni pritisak (mislim na neegzistencijalne potrebe). Imati uvijek još veće, još bolje, još modernije… Uspoređivati se s drugima… Padati pod utjecaj marketinga i raznoraznih kreditnih navlakuša. Upijati reklame koje nas podsjećaju na ono što još nemamo, koje proizvode u nama žudnju i traže da trenutno ispunimo svoju želju. Popust je još samo danas, sutra ga više neće biti. Jurnjava za idealnim svijetom u kojem moramo udovoljavati nedostižnim standardima koji su pred nas postavljeni.

Dakle, želimo društveno priznanje? Kupimo jakooo dobar auto.

Hoćemo novac? Navijmo budilicu na tri sata ujutro. Nazovimo “čiri bu-čiri ba” ženu i problem je riješen. U krajnjem slučaju, ako nam ne uspije, uvijek možemo okriviti neku urokljivu babu za lošu financijsku situaciju.

A ona osmica?

Vjerojatno se još nije javila pa ako ste se prepoznali u “osobi koja sjedi”, znate što vam je činiti.

 

K.P.

Social
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Facebook komentari

Comments