Ima li sličnosti između grofa Drakule i Jure Grande?

Mi Hrvati volimo psovke. Naši filmovi obiluju njima. Izgleda, da nam se čini, da ne možemo niti na jedan drugi način izreći jad, nego da sočno opsujemo. Psovka nam dođe kao nekakva narodna baština.

Ne znam da li postoji rječnik koji bi prikupio svo to narodno blago, ali da postoji, bio bi podeblji.

Volimo mi koristiti i ružne riječi poput silovanja. Naša dramaturginja u jednom intervju kaže: “Suvremena drama sve se više bavi incestom i tim stvarima: već sam počela žaliti što me nitko nije silovao pa da imam o čemu pisati, a ne ovako patetično, kao neka ljubav, emocije…“

Ministrica na odlasku izjavljuje da se osjeća kao silovana, time valjda želi izraziti sav jad, tugu, žalost, gorčinu, (čemer), svoje smjene s ministarske fotelje.

Riječi se ponekad mogu izgovarati olako. U afektu. U ljutnji. U naglašavanju dramatskog efekta. U situaciji kada nam se čini da nam se poznati svijet ruši.

 Ali izreći to u jednoj domovinskim ratom poharanoj zemlji u kojoj mnoge žene (i muškarci), nose svoj križ silovanja je malčice neumjesno.

To zapravo i ne začuđuje. Istraživanje Eurostata o nasilju izgleda ovako:

40% Hrvata (op.a.-žena i muškaraca) misli da je silovanje nekada opravdano. 20 % smatra da su žrtve same krive za nasilje ili preciznije: svaki peti Hrvat misli da je silovanje opravdano ako žena nosi provokativnu odjeću, a 15 % ako je žena flertovala sa silovateljem. 9% opravdava silovanje ako žena nije jasno rekla ne ili se nije fizički branila. Za njih 4% silovanje je u redu, ako je žena šetala sama noću po ulici. U Finskoj, Švedskoj, Norveškoj i Sloveniji vrlo mali broj ljudi misli da je silovanje opravdano. U Njemačkoj, Velikoj Britaniji i Italiji silovanje opravdava oko 20% ljudi.

No, nije sve tako crno, mi smo ipak civiliziraniji, istočni susjedi su još „napredniji“, a u Rumunjskoj silovanje opravdava 50% stanovništva.

Rumunji su  ipak imali poznatijeg grofa Drakulu. Naš Jure Grando je operirao samo lokalno, po istarskoj Kringi.

K.P.

Fotografija: Pixabay

Social
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Facebook komentari

Comments