„Gospodin Savršeni“-mit ili stvarnost?

Odmah razbijam iluziju. „Gospodin Savršeni“ ne postoji. Isto onako kao što ne postoji ni „Gospođica Savršena“.

Prečesto (po prirodi posla), gledam kako se otapaju slike o „Gospodinu Savršenom“ te muškarci koji se  prvotno čine kao dar s neba, postaju sve samo ne to.

Naravno, radi se o djevojkama koje žele što prije stvoriti vlastitu obitelj, dovoljno neizgrađenima.

Dosadna sam već s nekim ponavljanjima:

„Ako neumjereno pije prije braka, misliš li da će to u braku prestati, ako te šamara dok hodate, misliš li da tobom neće“ mesti pod“, kada budeš prva na kojoj će istresti sve nakupljene frustracije. Ako ga svaka „suknja“ intrigira, zar misliš da će samo tebe u braku gledati, ako ne voli raditi, neće li obiteljska egzistencija pasti samo na tebe itd. itd.“

Nažalost, ponekad su mi riječi „proročanske“.

No, radi se o specifičnim skupinama, pa je samim time i vjerojatnost da se tako nešto dogodi veća.

Htjela sam reći da „Gospodin Savršeni“ nikako ne smije biti  kompenzacija, za sve naše nedostatke,  boli i manjkavosti, za sve ono što u životu nismo imali. Tada neminovno slijedi razočaranje.

Za brak su potrebne dvije izgrađene osobe, a tada u toj vlastitoj izgrađenosti mogu graditi zajedništvo.

Zbog toga postoji razdoblje hodanja. Hodanje bi trebalo biti baš to. HODANJE (čitaj: upoznavanje). 

Naravno, da me krivo ne shvatite, ne postoje šalabahteri za život te postoje  osobe koje će u braku od kiselog limuna napraviti limunadu. Osobno im se divim na volji, upornosti i snazi jer ja je ne bih imala.

Suprotno navedenom je vlastiti ego koji kaže da za mene niti jedna osoba nije dovoljno dobra. S godinama kriteriji za odabir se samo povećavaju. Ono što u mladosti i nije bilo toliko važno, u starijim godinama postaje, uvjet bez kojeg se ne može. Tada, nerijetko volju da se udružujemo s nekim više i nemamo jer je teško zadovoljiti narasle kriterije.

U životu se često događa da poneke žene ponavljaju uvijek iste pogreške u svakoj novoj vezi i sa svakim „Gospodinom Savršenim“.

Primjerice, svaki novi „Gospodin Savršeni“ je ljubomorni tip. Patološkije- ljubomorni tip.

Ako si se uredila to je zato jer tražiš nekog.

 Ako si obukla suknju to je zato jer želiš zavoditi.

 Ako si se našminkala, sigurno imaš ljubavnika.“

Naravno, takva vrsta patologije je često vezana uz pojačanu konzumaciju alkohola ili vlastitu nesigurnost  ljubomorne osobe koja često ima korijene u  djetinjstvu.

Žene si u takvom slučaju svakako trebaju postaviti pitanje?

Je li to ljubav ili posesivnost? 

Muškarci koji ne kontroliraju svoju ljubomoru, trebaju razmisliti o tome da  ih žena, ako to želi, može prevariti i ako je brkata, dlakava, u hlačama i bez šminke.

Što kada pronađemo onog savršenog, za nas? Održati brak u suvremenim životnim uvjetima nije uvijek lako, ali je moguće.

Za kvalitetnu vezu (brak) ključno je  međusobno poštovanje.

Važna je i svađa koja će biti produktivna u smislu da  imamo snagu nadrasti crne sjene koje su se nadvile nad nas i od sutra krenuti još bolje i kvalitetnije.

Znati se svađati je vrlo važno. Svađanje ne bi trebalo biti ponižavanje druge osobe, jer bračni partner najbolje poznaje slabe točke osobe s kojom živi.

Obitelj je, na žalost, najčešća meta svih loših stvari koje se događaju. U vrijeme mobbinga, besparice, raznih postraumatskih stanja, izazova s kojima se susreću djeca i mladi, važno je da se brak ne pretvori u međusobna optuživanja nego u rečenice:

„To je to. Što ćemo učiniti da nam sutra bude bolje? Koje korake već danas možemo poduzeti kako bi izašli iz situacije u kojoj se nalazimo?“

I naravno, vjerovati da postoji rješenje.

Prilazeći na taj način problemu, ako ga i ne riješimo odmah, možemo se svakako primaknuti nečem puno boljem. Naravno, treba i „Gospodinu Savršenom“ i „Gospođi Savršenoj“ biti stalo do toga da pronađu zajedničko rješenje.

 

Život nije šalabahter. Život nije niti crno-bijela priča. Za život se nikada ne možemo dovoljno pripremiti.

Ali za početak je dovoljno, prije ulaska u brak, skinuti barem ponekad ružičaste naočale, pa potom povjerovati da imamo snagu riješiti sve što nam se ispriječi na putu.

Da je to moguće, pokazuju nam parovi koji su u braku preko pedeset godina i koji su dokaz da je iskrena, obostrana ljubav, jača  od svega.

 

K.P.

Fotografije: Pixabay

Social
  • 4
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Facebook komentari

Comments