Godine su samo broj?

Mladost je imperativ modernog vremena, ali lijep izgled i usporavanje procesa starenja, bile su oduvijek želje i mnogih drugih kultura koje su tragale  za rješenjima kroz povijest. Mogu li se preskočiti botoxi, faceliftinzi, zastrašujuća kirurgija, koja ponekad daje dobre rezultate, ali često stvara i maske od lica?

Je li moguće zadržati vitalnost i deset godina mlađi izgled i u starijoj dobi? Ne samo površinski, izvana, nego i na staničnoj razini? Možemo li postati biološki mlađe? Možemo li stvarno stvoriti mlađe stanične i hormonske funkcije?

 I to bez uzimanja sintetičkih hormona, nego oslonivši se na majčicu prirodu.

Teško“, reći ćete, “ovo već spada u sferu znanstvene fantastike“. No, čitajte dalje…

U posljednjih deset godina provedena su istraživanja o starenju koja su zapravo tek u povojima. No nema razloga da ne budemo upoznati s njima, pogotovo ako mogu popraviti na neškodljiv način izgled, a time i osjećaje te način na koji funkcioniramo.

Starimo i iznutra, ali to najčešće zaboravljamo usredotočeni na bore

Jedan problem kod starenja je taj, da ne starimo samo izvana, nego i iznutra. Razmišljat ćemo o tome kako smo otkrile novu boru, mlohavu kožu, ali nećemo razmišljati kako stare naše stanice, kako mišići atrofiraju, kako estrogen pada, smanjuje se kolagen. Nećemo razmišljati kako nam s godinama atrofiraju kosti lica pa ni facelift neće sakriti drastične posljedice gubitka koštane mase.

Zdrava osoba od trideset godina ima odličnu staničnu funkciju i hormoni joj rade vrhunskom učinkovitošću. Već iza toga potrebno je prirodno pomlađivanje na staničnoj i hormonskoj razini.

Roxy Dillon u svojoj knjizi „Prirodno mladi“, tvrdi da je prirodno pomlađivanje moguće. Autorica se bavi nutricionističkom, ortomolekularnom i herbalnom terapijom, studirala je neuropsihologiju i neuroznanost, obrazovala se na području psihologije, magistrirala na biokemijskoj farmakologiji i kroz svoju praksu pomogla tisućama klijenata u pomlađivanju i preokretanju procesa starenja.

Nije li već ovo dovoljan razlog da knjigu uistinu i pročitate?

Autorica kaže da našu dob ne određuje brojka, nego stanična i hormonska aktivnost. Također tvrdi da  je korištenjem provjerenih i prirodnih sastojaka moguće staničnu i hormonsku aktivnost vratiti na razinu mladih osoba.

Sirtuini  (bjelančevine), kontroliraju brzinu kojom starimo, a aktivirati ih možemo češnjakom ili azijskim ginsengom. Jedan od spojeva koji aktivira sirtuin je resveratol, antioksidans prisutan u borovnici, grožđu, brusnicama, kakao prahu … Gotu kola također aktivira SIRT 1.

Što su bore?

„Ono što nazivamo borama su zapravo kolagen, elastin i lipidi oštećeni djelovanjem slobodnih radikala.“ Antioksidansi pomažu protiv starenja i mogu preokrenuti taj proces, mogu prodrijeti u dermu kože i stimulirati stanice koje se zovu fibroplasti. Eterično ulje sjemenki kopra koje se razrijeđuje u baznom ulju kao što je kokosovo ili ulje crvene palme, može povećati kolagen. Učinkovito je i eterično ulje ružmarina razrijeđeno u baznom ulju (oprez s eteričnim uljima na suncu). Prah zobi u najlonskoj čarapi, kada se kupate, može služiti kao piling za stimulaciju fibroplasta.

Proteazomi pomažu u uklanjanju neželjenih starih staničnih ostataka. Proteazome možemo aktivirati jedući hranu poput brokule (malo opreza ako imate probleme sa štitnjačom), prokulica, maslinovog ulja, maslina, kupusa, kelja…

Sunce? Opasnost?

Neprestano smo upozoravani da se ne izlažemo pretjeranom sunčanju. Naravno, potreban je oprez, ali nikako nije dobro izbjegavati sunčevu svjetlost jer je ona važna za dobro zdravstveno stanje. Nedavne studije su pokazale da sunčeva svjetlost proizvodi dušikov oksid, molekulu koja širi krvne žile i pospješuje krvotok, što pozitivno utječe na krvni tlak.  O proizvodnji D vitamina u tijelu već znate. Smanjeni rizik za srčani udar, dijabetes, multiplu sklerozu itd.

Koje tvari mogu spriječiti štetan učinak sunca, a mogu se jesti ili se koristiti za vanjsku primjenu?

Skvalen ima zaštitni učinak protiv stvaranja slobodnih radikala. On ne blokira ultraljubičasto zračenje nego štiti na staničnoj razini. Skvalen iz maslinovog ulja treba kombinirati s čistim vitaminom E te koristiti za mazanje. Dodajte i zaštitu punu antioksidansa u vidu hrane. Kakao prah, maslinovo ulje, zeleni čaj, jabuke, luk, mrkva, rajčica, sok crvenog grožđa…

Kako dobiti kolagen?

Svinjska želatina ClassiKoll  (Amazon) ili veganski proteinski prah se umiješa u jogurt-4 žlice.

Možemo li pokrenuti matične stanice?

Dok neki tretmani matičnim stanicama mogu promicati rak, priroda može pomoći da se izbjegne takav rizik.

Telomeri štite kromosome i  sprečavaju starenje na razini stanice. Ako zamislite genetski kod kao vezicu za cipele, telomer je plastični završetak na kraju. Kako telomeri postaju sve kraći, stanica umire kada on postane prekratak. Odrasle matične stanice umiru kada telomeri postanu prekratki, ali su sposobne i obnoviti se.

Koje prirodne tvari mogu poduprijeti telomere?

Ulje crvene palme (unutarnja primjena), vitamin D, protein sirutke (sir ricotta), riblje ulje, kakao, šumska borovnica, bobičasto voće, crveno grožđe…

Razbijači celulita?

Koristite u kokosovom ulju eterično ulje kopra ili borovice /trideset kapi u 100 ml/ za masažu, kofein iz instant kave, divlji jam /tinktura pomiješana s vodom za masažu 1:1/, jabučni ocat…

Menopauza?

Obnavljanje estrogenskog djelovanja za smanjenje valunga, bora, atrofije dojki i rodnice.

Čemu valovi vrućine?

Oni su dobar znak da hipotalamus nastoji povisiti razine estrogena u vašem tijelu. Prirodni hormoni i prirodno identični hormoni imaju svoje nuspojave.

Bezopasni estrogeni su ashwagandha ( ne koristiti zajedno sa lijekovima na bazi opijata), koenzim Q10, sok od šipka, vitamin E (prirodni vitamin – d-alfa tokoferol), matična mliječ…

Može li se spriječiti i poništiti gubitak koštane mase u menopauzi?

Maca prah, suhe šljive (deset dnevno), sadrže bor, mineral važan za sprečavanje i poništavanje učinka osteoporoze, luk je bogat sumporom, kuzu-zamjena za soju, banana…

Svakako vam savjetujem da pročitate knjigu, ovaj tekst je napisan samo kao informacija da biste znali što možete poduzeti. Važno je također da provjerite koje pripravke smijete koristiti, pogotovo ako uzimate lijekove i da se o tome savjetujete s liječnikom. Naravno, ne morate koristiti sve, već samo neke od njih, a o tome ćete detaljnije informacije dobiti u knjizi. Puno toga nije niti spomenuto u ovom tekstu.

U knjizi se možete upoznati s osobnim planom Roxy Dillon i planom koji primjenjuje  na  svojim klijentima, a imate i mini program za brze rezultate: za romantični izlet, spoj, godišnjicu mature (Ha.. Ha… još se dobro držimo!), a postoje i tretmani po životnoj dobi.

Naravno, u knjizi nema autoričine slike, pa sam bila radoznala kako izgleda i malo“ proguglala“.

Šezdeset godina mi je tek…

ROXY DILLON: “PRIRODNO MLADI”-radikalno pomladite hormonsku i staničnu funkciju svog tijela na potpuno prirodan način, Planetopija, Zagreb, 2016..

Fotografije: Pixabay

K.P.


Social
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Facebook komentari

Comments