Gerlinde Ortner: “Nove bajke koje pomažu djeci”

(Za djecu od 6 do 10 godina)

Čarobne knjige koje će vilinskim štapićem riješiti probleme s kojima je suočena suvremena obitelj, ne postoje.

Ali, zamislimo li bajku, kao posrednika između roditelja i djeteta, ona svakako može pripomoći, na način, da RAZGOVOROM o pričama, proradimo unutarnje sukobe i osjećaje.

Knjiga za roditelje Gerlinde Ortner: “Nove bajke koje pomažu djeci”, u izdanju Mozaik knjige, jedna je od onih za kojom roditelj treba posegnuti, ako mu se čini da ne može s djetetom započeti razgovor o njegovim osjećajima i poteškoćama.

Čini vam se da da se dijete ne odvaja od televizijskog programa i želite da zajedno s vama napravi kritičkiji izbor, poslužite se pričom “Poludjeli televizor”. Kroz bajku “Desetoboj” naučite dijete kako prihvatiti učenika koji ima teškoće u tjelesnom ili duševnom razvoju. Mnogi roditelji misle kako će pozornost učitelja koju zahtjevaju takva djeca ići na račun zdrave djece i razine znanja. Pritom zaboravljaju da će djeca, između ostalog, uz potporu roditelja i učitelja, steći važne sposobnosti uživljavanja u tuđe osjećaje, naučiti prihvaćati druge i shvatiti da nijedan čovjek nema samo slabosti nego je jednako vrijedno društveno biće. Snošljivosti prema strancima uči priča : ” Začarana videokazeta”. Neke od priča mogu poslužiti i nastavnicima u nižim razredima osnovne škole kako bi osvijestili djeci neka neadekvatna ponašanja i kako bi im pomogli prihvatiti različitost.

Kako stati na kraj nasilnom ponašanju djeteta i kako ga naučiti postupati sa svojim osjećajima i omogućiti mu da stekne sigurnost?  Temu će potaknuti priča o Luriju.

Mislite da su novčane poteškoće samo vaš, a ne i djetetov problem? Brige roditelja ne mogu se sakriti pred djecom.

Što ako ste samohrani roditelj i dijete treba prihvatiti vašeg novog partnera ili ste se posvađali pred djetetom? Kako postupiti?

Rastava roditelja bolna je za dijete koje se nalazi između dvije osobe koje podjednako voli. U njemu raste strah da će biti napušteno. Potisnuti osjećaji djeteta mogu jačati te može doći do precjenjivanja roditelja koji živi odvojeno od obitelji te do pobune protiv “svakidašnjeg” roditelja. Simboličan dar koji se nudi kao spona s roditeljem kojeg trenutno nema, konkretno je rješenje priče.

Gerlinda Ortner je dječja psihologinja koja na kraju svake bajke potiče djecu na likovno izražavanje. Na taj način omogućuje djeci da uspješnije izraze svoje misli i osjećaje, kako bi roditelji stekli bolji uvid u razumijevanje dječjeg doživljavanja svijeta. Roditelji mogu na taj način ispravnije reagirati prevenirajući ili sanirajući poteškoće svog djeteta.

Napomena: Za mlađu djecu od 3-7 godina napisana je knjiga “Bajke koje pomažu djeci” iste autorice.

 

Autorica članka: Katrin Polak

 

Social
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Facebook komentari

Comments