Foto Barcelona

Barcelona je glavni grad španjolske autonomne pokrajine Katalonije. Ima više stanovnika nego cijela naša zemlja. U njoj je djelovao Antoni Gaudi, fascinantan umjetnik koji je zbog bolesti, u djetinjstvu, bio okrenut proučavanju prirode. Volio je gledati kako mravi stvaraju svoje građevine i tu je crpio  nadahnuće. To je kasnije, kada je postao arhitekt upotrijebio u izgradnji. Bazilika Sagrada Familia (Sveta obitelj) je jedno od njegovih remek dijela koje još nije dovršeno. Današnji majstori se trude oponašati izvornu Gaudijevu zamisao.

Gaudi je bio skroman čovjek. Često je spavao na gradilištu, nerijetko je bio poderan. Kada ga je pregazio tramvaj, taksisti ga nisu željeli voziti u bolnicu u strahu da neće moći platiti vožnju. Smješten je u bolnicu za siromašne. Kada su ga prijatelji pronašli, čuveni arhitekt je odbio premještaj. Preminuo je dva dana kasnije 10. lipnja 1926. godine. Koliko je taj čovjek bio genijalan može se shvatiti tek kada se stane pred njegova remek djela: “Park Guell”, “Casu Milla”,  “Casu Batllo”… i nenadmašnu Sagrada Familiu.

 

Barcelona je bila prošle godine meta terorističkog napada u svojoj čuvenoj ulici La Rambla što stvara osjećaj nesigurnosti. Ali, tako je na žalost, i u mnogim drugim dijelovima Europe.

Grad ima svoju Magičnu fontanu koja mijenja boje, a voda pršti uz taktove glazbe. To više nije klasika, nego zabavna glazba, što je razočaralo mnoge stanovnike Barcelone. Turistima to ne smeta. Nagrnu već u popodnevnim satima, sjede u kafićima, na zidovima, podu, stepenicama i čekaju da padne noć i krene raskošno prštanje vode. Malo vode i glazbe i turistička čarolija je tu. (Naš svijetli primjer je Zadar sa svojim morskim orguljama).

Čarolija svjetla i vode

Barceloneta je najpoznatija plaža, najbliža centru grada. Šetnicu uz nju krasi moderna arhitektura, riblji restorani , tapas barovi i biciklističke staze.

Nemojte samo nagaziti na prodajne artikle na asfaltu (to je moja specijalnost🙁 ). Na podu se nudi sve: od kopija dizajnerskih torbi, svijetlećih igračaka za djecu do sunčanih naočala. Još vam samo treba jedna ledena sangria i uživanje je garantirano.

 

K.P.

Social
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Facebook komentari

Comments