Dvorci zgodnog ekscentrika i sanjara Ludwiga II

Ekscentričan, zgodan, introvert, kreativan, sanjar sa razvijenim smislom za umjetnost, obožavatelj legendi, bajki, glazbe, neshvaćeni vizionar, pomalo luckast- bilo bi previše epiteta i za jednog običnog smrtnika, a kamo li za kralja. I to kralja koji nasljeđuje svoj tron već u osamnaestoj godini, iznenadnom smrću oca. Naravno, kako to već biva s mnogim osobenjacima i čudacima,  život mu završava tragično, utapanjem u plitkoj vodi jezera Starnberg, u svojoj četrdesetoj godini, pored kojeg je šetao sa svojim psihijatrom. Dobar plivač koji se namjerno utopio u plitkoj vodi do struka, ubijen u bijegu ili ustrijeljen, misterije su koje i danas intrigiraju. Kako god, čini se da je čuvena kraljeva rečenica: „Želim zauvijek ostati zagonetka i sebi i drugima“, proročki ispunjena.

Riječ je o  Ludwigu II Bavarskom koji se rodio u kolovozu 1845. godine u dvorcu Nymphenburg kod Münchena kao najstariji sin bavarskog kralja Maksimilijana II i princeze Marie od Prusije, pripadnik loze Wittelsbach.

Ludvig II Bavarski

Ludwig II već se u svojoj petnaestoj godini susreće s Wagnerovim djelima, kasnije postaje njegovim zaštitnikom i mecenom, spašavajući ga od bankrota i omogućujući mu nesmetani rad. Tristan i Isolda, Walkira, svijet mitova i legendi, tajanstvenih bića, dio su bajkovitog svijeta Ludwiga II. Predstave je volio gledati sam. Nikada se nije ženio, a sa zaručnicom najmlađom sestrom svoje rođakinje austrijske kraljice Sisi, je raskinuo zaruke.

Zaduživao se do grla, smišljajući u osami svoje velebne projekte. Ministri su se uzbunili zbog njegovog mahnitog trošenja novca. Kako ih je Ludwig htio smijeniti, oni su brzinski reagirali i proglasili ga ludim, mentalno bolesnim i nesposobnim za vladanje. Tom prilikom su istaknuta kraljeva bizarna ponašanja, a činjenica koja im je išla u prilog bila je i psihička bolest mlađeg brata Otta, koja je bila dokaz za tvrdnju o hereditetu. Proglašen je ludim, premda ga čuveni psihijatri nikada nisu vidjeli.

Kraljica Sisi je za njega rekla: „Kralj nije bio lud, bio je samo ekscentrik koji je živio u svijetu svojih snova…“.

Dvorac Hohenschwangau – lovačka rezidencija

Hohenschwangau

Schloss Hohenschwangau  je prvi od dvoraca koje smo posjetili. Ludvik II je ondje proveo svoju mladost, a dvorac je služio kao ljetna i lovačka rezidencija obitelji. Sagradili su ga u 12. stoljeću vitezovi od Schwangaua.

Pogled s druge strane

Kako u dvorcima nije dozvoljeno fotografiranje, nemam fotografija unutrašnjosti, ali za sve one koji su zainteresirani, prenijet ću dio zanimljivosti koje se mogu pogledati.

Pogled s Hohenschwangaua

 Dvorac ima kat za kralja i kraljicu. Kraljica Marie imala je svoju sobe za čitanje, pisanje i sjedenje, odnosno neobavezno ćaskanje. Imala je običaj šetati po okolnim brdima u svojoj kraljevskoj odori, na užas ostalih dama koje su je morale pratiti.

Ako se bolje pogleda kraljičina spavaća soba, uređena u orijentalnim stilu, naziru se tajna vrata kojima je kralj dolazio u njene odaje.

Kraljica ima garderobu smještenu jedan kat više, a sluge joj donose potrebnu odjeću za taj dan.

Raskošni kreveti na kojima su spavali nisu bili veliki, jer se spavalo u polusjedećem položaju zbog mišljenja da samo mrtvi u lijesu leže potpuno ispruženi.

Na kraljevom katu koji je oslikan freskama iz bitaka, nema prikaza krvi. Premda su motivi realistično prikazani, izgleda kao da je sve pokosio srčani zastoj.

Kralj Ludwig II u svojoj sobi ima strop oslikan zvijezdama koje imaju rupice, kako bi mu posluga u večernjim satima mogla paliti svijeće s gornje strane i dati mu dojam da spava ispod zvjezdanog svoda. (Kralj nije još poznavao fluorescentne zvjezdice kojima mi ponekad ukrašavamo dječje sobe).

Posluga ne ometa kraljicu i kralja, peći se pale diskretno sa uskih stepenica – tu se mogu, čuti i pikanterije iz života.

U glazbenoj sobi može se pogledati glasovir na kojem je svirao skladatelj Richard Wagner.

Zanimljiv je i kruh star 130 godina koji su Rusi poklonili u znak prijateljstva, kažu da je sol, pored kruha spriječila truljenje.

Tu su i brojni vjenčani pokloni. Jedan od njih je humorističan: komplet – štit, mač i buzdovan, kada u braku nešto pođe po zlu.

Dvorac grofa visokog labuda- doslovan prijevod naziva Schloss Hohenschwangau

Dvorac za rekreaciju

No, da se ne bi stekao utisak da je dvorac nema modernih detalja, tu je lift koji je dao sagraditi Ludwikov ujak koji je bio star kada ga naslijedio na prijestolju, fotelja za čitanje s mogućnošću da ispružite noge i da držite knjigu (ili laptop 🙂 ), kakvu bismo i danas poželjeli te teleskop kojim je Ludwik promatrao izgradnju svog novog dvorca Neuschwansteina na susjednom brdu.

Dvorac Neuschwanstein

Neuschwanstein

Schloss Neuschwanstein je drugi dvorac koji smo razgledali. Prije nego nešto kažem o samom dvorcu, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 965 metara, nešto o uputama kako doći do njega.  

Pogled izbliza
Maketa dvorca

Kako doći do Neuschwansteina?

Pješice- nama je bilo potrebno dvadeset i pet minuta umjerenog hoda. Ide se asfaltiranom cestom kroz šumu. Kako prema dvorcu ide rijeka turista, puno ih je iz azijskih zemalja, nema opasnosti da ćete zalutati.

Cesta prema Neuschwansteinu

Suvremeni čistač konjske balege i perač ceste

Kočija- ako ste nostalgični i obožavate vožnju konjima, isto će vas koštati sedam eura, ali neće vas dovesti pred sam dvorac nego nešto niže ispred restorana pa ćete imati još sedam- do deset minuta hoda.

Turisti se ukrcavaju

Autobusom-može primiti osamdesetak putnika i košta 2 i pol eura. Također, preostaje vam nešto hoda.

Autobus koji vozi do dvorca

Dvorac Neuschwanstein dao je sagraditi Ludwik II. Građen je od 1869. do 1886. uglavnom u stilu njemačke romanike iz 13. stoljeća. Kralj je krenuo pritom neobuzdano trošiti novac iz državnog budžeta. Od planiranih 228 prostorija, dovršeno ih je svega 15, a troškovi su iznosili nevjerojatnih 6.180.047 maraka.

Jezero ispod dvorca
Pogled s Neuschwansteina

Osuđivali li mi Ludwika zbog rastrošnosti, ili ne, moramo napomenuti da u samo jednom danu dvorac posjeti više od 6000 turista, a na godišnjoj razini to je  više od milijun turista i nema nikakve sumnje da  je on itekako pridonio njemačkoj turističkoj ponudi. Dvorac obiluje mnoštvom motiva iz Wagnerovih opera, a Waltu Disney-u je poslužio kao inspiracija kada je crtao Trnoružičin dvorac. Ovo bajkovito zdanje posjeduje centralno grijanje, tekuću vodu (iskorišten je prirodni pada vode s brda), toalete s automatskim ispiranjem, starinski telefon, i uključuje svu raskoš koju poželite vidjeti kada stupite nogom u jednu takvu čaroliju.

Nebo ponad dvoraca raj je za paraglajdere
Bajkovita priroda

Ono što je važno napomenuti, da u dvorac ne možete ući kada se sjetite. Naime, postoji vrijeme ulaska, kada ćete biti propušteni, učitavajući kod s vaših ulaznica.

Ulaznice za dvorce

Dobro je doći barem deset minuta ranije te na displeju pratiti kada je vaše vrijeme za ulaz, odnosno ulaz vaše grupe.

Ekran pokazuje vrijeme ulaska u dvorac

To je sasvim razumljivo s obzirom na broj posjetitelja. Već sam rekla da je fotografiranje zabranjeno, a dobro je doći samo s jednom malom torbom prebačenom na prsa, kako ne bi bilo problema na ulazu. Okolica dvorca je predivna, pa vam svakako neće biti dosadno, dok čekate svoje vrijeme za posjetu.

Najljepši pogled na Neuschwanstein je s Mosta kraljice Marije (“Marienbrücke”). Kako smo dobili informaciju da su ga u potpunosti „okupirali“ azijski turisti, nismo se htjeli gužvati, niti ljuljati s njima,  ali smo ih fotografirali s balkona dvorca. Poneki od njih su u želji da dobiju što bolju fotografiju okupirali i okolne stijene.

“Bitka” za spektakularnu fotografiju

Dvorac Herrenchiemsee

Herrenchiemsee

Treći dvorac koji smo posjetili smješten je na otoku  Herreninsel na jezeru Chiemsee koje još nazivaju i „bavarsko more“.

Plan
Iza stabala, jezero Chiemsee

Taj je otok Ludwik II. kupio 1873. i na njemu sagradio najimpozantniji dvorac u Njemačkoj.  Ludwik II bio je opsjednut Lujem XIV i Versaillesom. Luj je bio kralj sunca, a Ludwik se nazivao kraljem mjeseca. Zbog toga je spavao danju, a noću bio budan.

Kralj Sunce kao inspiracija

Fasciniran dvorcem u Versaillesu, uložio je silan novac u izgradnju koji ga je doveo do kraha, ali je istovremeno potaknuo lokalnu ekonomiju. Nikada nije dovršen.

Dvorac nikako nije trebao biti preslika Versaillesa nego puno modernije zdanje. Posjeduje fascinantan luster čiji nacrti su uništeni kako ih nitko ne bi mogao kopirati. Ima stol koji se spušta i podiže u blagovaonicu. Dakle, prazan se spušta kroz strop u prizemlje, tamo ga napune hranom i serviraju, te on izranja raskošno postavljen, iz poda. (Mehanizam je ogroman i traži puno prostora, pa ne pokušavajte ovo kod kuće). Kuhinja je velika i bogato opremljena, poželite odmah u njoj kuhati, nedostaje joj samo perilica suđa, za nas smrtnike bez posluge.

Grijana kada u kojoj se Ludwik samo jedanput uspio okupati više izgleda kao bazen. Okružena je oslikanim zidovima. Spavaća soba je optočena zlatom i mramorom, a skupocjeni parket je je složen poput mozaika, ali Ludwik je nikada nije koristio jer je rekao da je izgrađena za Luja XIV. Dvorac posjeduje centralno grijanje i fascinantnu galeriju ogledala dugačku 90 metara u koju treba ući i izreći ono: “Vauu!!!“, jer niti jedna fotografija ne može prikazati tu raskoš, a kamo li ova moja koju sam kopirala s kataloga.

Dvorana ogledala na katalogu

Zapitate se jednostavno, kakvi su bili tadašnji majstori koji su ovo mogli načiniti?

Dvorac okružuju prekrasan park prepun vodoskoka i cvijeća.

Vodena raskoš

Sklad cvijeća

Na otok stižete brodom, ali karte se pregledavaju tek na izlazu s broda, nakon razgleda, tako da je morate sačuvati, kako  ne biste bili u neugodnom položaju. Mada u našoj grupi, kontrolor je imao razumijevanja za jedno slučajno gubljenje karte.

Volite li povijest, prekrasnu prirodu i dvorce, Bavarska vam ima svakako što pokazati, a da Ludwik II nije bio toliko lud, ne bismo mi posjetitelji iz budućnosti, ostajali zadivljeni njegovim zamislima. Izgleda da je u životu, ipak potrebna jedna umjerena doza ludosti.

Tekst i fotografije: Katrin Polak

Social
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Facebook komentari

Comments