Dossier-silovanje 3.dio

Kako se zaštititi od silovanja?

Kažu neki ljudi, prosvjedujući na skupovima, kako moramo educirati muškarce da ne siluju. Ok. Slažem se. Obitelj je stup društva. Poštovanje među spolovima se, između ostalog i uči. Najviše u obitelji. Dečki gledaju načine na koje se njihovi očevi ponašaju prema majkama. Uče i iz postupaka na koje se društvo odnosi prema ženama. Promjena svijeta je spora, ali je moguća. Na nama je da učinimo ono što je u našoj moći.

Svijet je, na žalost, smjena svjetla i tame. Shvatite ove tekstove, kao moj prilog svijetu, da tame bude što manje.

(Ovaj dio teksta posebno je namijenjen mladim djevojkama, tinejdžericama).

Djevojke,

Ako ste na nekom izlasku nemojte se alkoholizirati na način da ne vladate sobom ili biti pod utjecajem opijata, zbog kojeg, ne možete znati što vam se događa. Svoje piće imajte na oku. Postoje droge za silovanje koje mogu izazvati gubitak pamćenja (amneziju), smirivanje i pospanost.

Ne ulazite u automobile nepoznatih ili nedovoljno poznatih osoba.

Priča iz života:

Mlada djevojka je na praksi u našem velikom, riječkom poduzeću. Voditelj prakse je stariji čovjek. Iz usputnog razgovora razrednih kolegica, dopire do nje rečenica: „Ovaj K. nije normalan.“ Rečenica koja se ne čini bitnom u tom trenutku.

Djevojka ide na susret sa svojim dečkom. Kasni. (Vrijeme bez mobitela). Pored nje se zaustavlja automobil. Čovjek iz automobila pita: „Djevojko, idete li do grada?“ Ona odgovara: „Ne, hvala!“. Nije luda ulaziti u auto nepoznatog čovjeka. Svrne pogled da vidi tko je to, kad ono voditelj prakse.

„O gospodine K. nisam vas odmah prepoznala”, kaže i ulazi u automobil. Priča o normalnim temama, a gospodin K. stavlja joj „očinski“ ruku na bedro. Njoj u trenutku sijevne kroz glavu razgovor razrednih kolegica, a i činjenica da je nije nazvao po imenu, nego općenito: “Djevojko!“. Promatra bravu na vratima i odlučuje iskočiti iz automobila. Prije nego se odluči na taj, moguće i smrtonosni čin, kaže mu: “Zaustavite auto, izlazim”. On ga ipak zaustavlja nekoliko ulica dalje i želi je poljubiti. Ona bježi. Na sreću, u centru je grada, a ne u nekoj mračnoj šumi…

Nemojte se nalaziti s osobom koju ste upoznali samo preko društvenih mreža, a nitko je osobno, od vaših stvarnih prijatelja ne poznaje. Silovatelji imaju također bogat mrežni život i hrpu Facebook prijatelja.

Morate li noću ići kući, osigurajte si da netko dođe po vas. (Osobito ako ste maloljetna djevojka. Većina roditelja će rado to učiniti). Uvijek imajte u rezervi neki novac od džeparca, kako biste u slučaju da ostanete same, mogle pozvati taksi. Imajte u odjeći (čarape, džep), pripremljen zaštitni sprej koji ćete izvaditi iz torbice, u trenutku kada mislite da će vam  zatrebati. Ne pričajte o njemu. Pazite da se ne okrene vama na štetu. Možda može pomoći ključ između srednjeg prsta i prstenjaka, SOS poziv na mobitelu…

Nemojte dozvoliti da vas netko ucjenjuje: vašim golim fotografijama, snimkom seksa ili nečim sličnim. Odmah se povjerite roditeljima. Ako to ne možete, obratite se za pomoć nastavniku u kojeg imate povjerenja ili nekoj drugoj odrasloj osobi za koju znate da vam može pomoći. Prijavite, ne čekajte da situacija u potpunosti izmakne kontroli.

Ne stupajte u vezu sa sumnjivim tipovima. Čule ste već loše o njima i da se ne znaju ponašati prema djevojkama, ali vi ste baš ona, zbog koje će on promijeniti svoju nasilnu ćud. Neće.

Odrasle osobe. Osobe na moćnim pozicijama. Imate informaciju da se iza zatvorenih vrata odvijaju bludne radnje, pedofilski susreti, ali zatvarate oči pred time. Gotovo ste jednako krivi kao i silovatelj. Zaslužujete jednaku pravdu poput njega i po ljudskim i po božjim zakonima.

Majke, ne zatvarajte oči i ne živite u kulama od bjelokosti dok se pred vašim očima odvija incest. Ne opravdavajte se vlastitom slabošću i kukavičlukom. Prijavite zločin.

U trenutku silovanja:

Faktor iznenađenja je ključan. Dok prebirete po mislima je li ovo uopće istina, sekunde prolaze. Mozgu treba vrijeme da shvati da je događaj koji se trenutno odvija istina, a ne filmska scena. Saberite se i donosite brze zaključke. Ovo nije slow motion (usporen prikaz). Stvari se odvijaju rapidnom brzinom. Silovatelj je svjestan nedostatka vremena.

Branite se. Ako niste nositeljica crnog pojasa ili niste prošle tečaj samoobrane, neću vam reći na koji način. Morat ćete same procijeniti situaciju. Ima li nož? Imate li mogućnost za bijeg?  Samo vi u određenoj situaciji možete znati koliko je opasna i što možete poduzeti u svojoj specifičnoj situaciji. Savjeti tipa: bodi u oči ili udarac u prepone, ovisit će o vašoj procjeni, možete li to odigrati na pravi način. Možda možete više postići manipulacijom. Život je najveća vrijednost.

Ako se sam čin dogodio:

Zapamtite, ako je to od šoka uopće moguće, (ukoliko se radi o vama nepoznatoj osobi), neki karakteristični detalj kod nasilnika: tetovažu, crte lica, ožiljak, boju kose, kako biste prijavile nasilnika. Izgrebite ga noktima, počupajte mu pramen kose kako bi imali njegov DNK,  (ako to možete izvesti i dodatno vas ne ugrožava !!!).

Prijavite ga. Silovanje niste vi uzrokovale, pa čak ako ste bile i pod utjecajem alkohola. Najintimnije detalje iznesite samo na sudu, kako bi se barem djelomično zaštitile od medijskog linča. Da stigmatizirati će vas, ali jače ste od toga. Možda spasite neku drugu ženu od iste sudbine.

Glavu gore! Zaslužio je završiti u zatvoru. Vi niste. Niste zaslužile(o) živjeti  u svom osobnom zatvoru.


K.P.

Fotografija:Pixabay


.


Social
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Facebook komentari

Comments