Donijeti odluku

Svakog dana, već u trenutku kada ustanemo iz kreveta donosimo prve odluke: kava ili čaj, plava ili siva majica, kišobran- da ili ne, obrijati se ili ne obrijati…

Donošenje odluka nastavlja se kroz dan: oprati rublje danas ili sutra, puniti paprike ili ostaviti to za vikend, prošetati ili pročitati koju stranicu nove knjige…

To su odluke koje donosimo rutinski i puno puta niti ne primjećujemo da smo ih donijeli.

Postavlja se pitanje, kako odluke utječu na tijek naših života? Od kakve su važnosti?

Mnogo puta odluke koje smo donijeli danas, utječu na naše sutra.

Naravno, radi se o važnim odabirima:

nastaviti školovanje ili ne, odreći se ovisnosti koja nas sputava, promijeniti posao ili ostati, odlučiti se za brak ili biti samac, imati kontrolu nad financijskim sredstvima ili se prepuštati stihiji, naučiti strani jezik ili ne, ovladati dodatnim vještinama ili ne…

Postoji i jedan, znatno manji dio našeg života, koji je proizvod tuđih odluka i odabira, ali i tada, ako smo zrele osobe, sami biramo kroz kakvu prizmu ćemo sagledati ono što se dogodilo. Sami imamo izbor da li će nama upravljati okruženje u kojem jesmo ili ćemo  sebi predodrediti drugačiju sudbinu. Zemlja je prostor odabira i baš zbog toga se život ponekad ne čini jednostavnim, ali naš planet je i prostor mogućnosti, jer u svakom trenutku, možemo donositi odluke. Nove odluke. Bolje odluke.

O svom životu vrlo često odlučujemo sami, veliki dio našeg života sastoji se od rezultata odluka koje smo donosili kroz život.

 Ono što nas najčešće blokira je strah od pogrešnih odluka.

Tu su i raznorazni izgovori na koje utrošimo više vremena nego na aktivnost koja mora biti sljedeća etapa nakon donošenja odluke.

Zbog toga što ćemo možda pogriješiti, ostajemo radije tamo gdje jesmo. Kada donesemo pravu odluku o tome što nam je činiti, nestaje strah kojim smo bili sputani.

Da li će svaki naš odabir biti uspješan? Neće. Ali…

Usporedno sa sposobnošću donošenja odluka rast će i naš odabir donošenja pravih odluka.

Kada razmišljamo o samoj riječi: O D L U K A, čini nam se da bi joj dobra zamjena bila riječ

V A G A.

Odvagati ću prednosti onog što ću dobiti i nedostatke onoga što bih mogla izgubiti.

Pogrešno!

Riječ odluka dolazi iz latinskog korijena de, što znači “od”

i caedere,

što znači ODREZATI.

Odluka je rez, nakon promišljanja. Odluka znači da isključujemo druge mogućnosti i krećemo iznova te da pred sobom imamo jasan cilj.

Nisam ovisnica o nikotinu, ali poznajem strastvene pušače koji su preko noći donijeli odluku o tome da više neće pušiti i ustrajali. Da sam se kladila na njih, okladu bih sigurno izgubila.

Pronaći u sebi sposobnost za donošenje odluka, velika je životna snaga. Dok to nismo u stanju, nalikujemo na suho lišće koji vjetar baca niz ulicu.

 

 

K.P.

Fotografije:Pixabay

Social
  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Facebook komentari

Comments