Boromejski otoci

Pakiram kofer dok ekranom televizora promiču emisije tipa :” (ne) pada vlada”. Cilj putovanja: Boromejski otoci. Zvuči kao neka egzotična destinacija, ali Boromeji se nalaze u našoj susjednoj državi: Republici Italiji. Dok analitičari prognoziraju strateške poteze naših političara, u Italiji je “pada vlada”, normalni dio političke svakodnevice, a od osnutka Republike, bilo je sedamdesetak raznoraznih izmjena na vrhu. Eto, mala digresija u duhu trenutka.

Boromejski otoci nalaze se na sjeveru Italije na jezeru Lago Maggiore, a čine ih četiri otočića: Isola Madre, Isola Bella, Isolino di San Giovanni te Isola dei Pescatori. Jezera su nastala u dalekoj prošlosti otapanjem ledenjaka, a otoci su se formirali kao ostaci naplavina.

Na kratku plovidbu prema Isoli Belli krenuli smo iz Strese, grada koji se ponosi brojnim putnicima i piscima koji su širili njenu slavu nadaleko. Jedan od njih je Ernest Hemingway koji je dio svoje inspiracije za roman “Zbogom oružje”, pronašao upravo u Stresi. Odsjeo je u Grand hotelu gdje je pio svoj poznati martini, a pogled mu je zastajao na prekrasnim otocima.

Isola Bella je otok dug 320 metara, a širok 400 metara, a krasi ga impozantna barokna palača.

Vožnja brodićem košta 8 eura, a ulaz u palaču 13 eura (ako ste u grupi), odnosno 15 eura ako ste u pojedinačnoj posjeti. Vozili su nas barkajoli koji pristaju uz obalu, vrlo silovito, tako da stječete dojam da su baš u trenutku, kada ste vi tamo, odlučili potopiti brodicu. Naravno, to je privid jer je pristanište obloženo automobilskim gumama.

Isola Bella je najpoznatiji otok, a dobio je ime po Izabeli d’ Adda, supruzi Carla III Borromea koja ga je nadahnula da joj izgradi veličanstvenu palaču na otoku. (Žene su uvijek inspiracija kroz povijest!)

Uz palaču koja je prepuna umjetnina i koju krase lusteri izrađeni od glasovitih murano kristala, nalaze se i očaravajući, renesansni, kaskadni vrtovi od kojih zastaje dah. Najljepše ih je vidjeti u proljeće kada vegetacija buja, a tisuće cvjetova pretvara ih u bajkoviti svijet koji mnogi izabiru kao izvanredno mjesto za prosidbu. U opreci sa zelenilom besprijekornih travnjaka i na milimetar ošišanih zimzelenih vrsta, vrtovima se ponosno kočepere, kao snijeg bijeli paunovi. Šeću među turistima te šire svoje perje namještajući se kamerama poput pravih modela svjesnih svoje ljepote.

Isoli Belli nisu odoljele mnoge povijesne ličnosti, a jedan od njih je Napoleon koji je 1797. godine odlučio na otoku provesti medeni mjesec sa svojom dragom Giuseppine, no ni ljepota otoka nije mu omogućila da dobije nasljednika pa je brak propao.

Otok je i danas u vlasništvu potomaka obitelji Borromeo koji su ga prepustili zemlji za turističke obilaske.

Na Isola Madre nismo uspjeli otići zbog radova na otoku pa smo obišli otočić Isola dei Pescatori. Otok ima 33 stanovnika i jedini je od Boromejskih otoka koji je naseljen tijekom cijele godine. Mjesto je, koje posebno ne nadahnjuje nas Hrvate,  razmažene našim lijepim otocima. Tipično ribarsko selo s nizom suvenirnica i restorana, ali toliko nakrcano turistima i bez slobodnih mjesta za stolovima, da je jasno da čarolija jezera nad kojim su nadvijene snježne, švicarske Alpe i ovdje ima svoju moć.

Autorica članka: Katrin Polak

Social
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Facebook komentari

Comments