Ahh…aah…ah, biti ili ne biti to je pitanje

Kako sam u prošlom članku pisala o retro lutkama odlučila sam se modernizirati i pisati o suvremenim lutkama.

Dakle, kako čitam po drugim portalima, svijet je bogatiji za još jednu lutku. Ime joj je Harmony. Harmony nije poput porculanskih lutki iz mojeg prethodnog članka, ona je suvremena ljepotica duge kose boje lješnjaka, putenih usana, lijepog lica, velikih očiju- plastični muški san. Dakle, ako niste upoznati, Harmony je citiram:” Prva igračka za seks koja dolazi uz uputstva i aplikacijom koja može kontrolirati njena raspoloženja i postavke. Čak će imati i puls koji će varirati ovisno o raspoloženju…”. Harmony će biti programirana da se zaljubi u svog vlasnika. Naravno, može se programirati u dvanaest verzija ovisno o ukusu muškaraca (ili žene), može biti naivna, sramežljiva, pametna, perverzna…

Svijet napreduje, tehnologija grabi velikom brzinom naprijed. Do nedavno još, takve lutke su se napuhavale i imale izobličene glave i tijela. U usporedbi s Harmony,nisu joj ni do koljena.

Vidim ispod njene slike hrpu lajkova. Svidjela se svijetu. A zašto i ne bi? Harmony je uvijek dostupna, uvijek raspoloživa, nema PMS, ne njurga, ne boli je glava, ispunjava sve snove, ne miriše na luk iz dinstanog gulaša (eto dobre ideje, možda bi proizvođači mogli načiniti i jednu mirisnu verziju za mamine sinove koji vole majčinu kuhinju!).

Ona pametna Harmony, vjerojatno će povremeno citirati Hamleta ili Dostojevskog. To bi trebalo izgledati nekako ovako: ” Ahh…aah…ah…biti ili ne biti to je pitanje. Je l dičnije za ljudski um… ahh”. Tek toliko da napravi malu umjetničku pauzu.

Ona sramežljiva imat će retro gaće Bridget Jones, naivna će se dati odvući u krevet na prevaru, a perverzna će smisliti nešto što svijet još nije vidio (na žalost, sve je već viđeno i tu ne vidim mjesta za razvoj).

Harmony je samo dodatak, otuđenom i dehumaniziranom svijetu u kojem živimo. Već odavno smo dovoljni sami sebi. Harmony na neki način nalikuje virtualnim prijateljima. Imamo ih tristotinjak, ali kad naš život krene nizbrdo ostajemo sami ili tek tada shvatimo da istinske prijatelje možemo nabrojati na prste jedne ruke. Harmony je tu kada smo nespremni na rizik ljubavi. Ljubav je rizik kao i sve drugo u životu. Iz ljubavi, ma koliko se davali, možemo otići povrijeđeni, tužni, obeshrabreni. No, ako na nju gledamo kao priliku za rast i osobni razvoj (ako smo voljni rasti), tada ćemo shvatiti da su sve bivše ljubavi u našim životima imale neki zadatak: da nas nauče onome što ne želimo u svom životu, da su nas naučile da više cijenimo prave vrijednosti, da smo shvatili da ne želimo biti nečiji objekt ili nečiji novčanik ili želimo da nas više poštuju.

Rizik ljubavi se uvijek isplati kao i rizik prijateljstva.

 

Evo inspiracije za “Sačekušu”:

 

Svijet je Monica

Ona Perina otišla je na deset dana kod rodbine na selo.

Pero je bio tradicionalan muž, ali kada je na internetu ugledao ponudu raznih ženskih robota, nije mogao odoljeti. Bila je 2021. godina i takvi roboti ušli su u masovnu uporabu. Ono neodoljivo bila je cijena. Prodavali su se po pedeset posto nižim cijenama. Doduše, navodilo se da imaju neke sitnije greške, ali Peru nešto takvo nije smelo.

Iščitavao je ponude: Tania je bila seks lutka koja može mijenjati raspoloženje. Chelsy je bila domaćica. Imala je bijelu pregaču i služila je u slučajevima kada bi supruge radile ili otputovale, kako bi pripremila topao obrok. Nudila je više vrsta hrane: vegetarijansku, domaću ili egzotičnu. Monica je bila intelektualka. Preporučala se za načitane muškarce koji su uz čašicu vina voljeli voditi duge intelektualne razgovore. Bila je tu čak i robotica u plavoj tuti za obavljanje manjih radova, zatim klasična čistačica s metlom i krpom te zavezanom maramom oko glave, tipa naše Marice Hrdalo.

Nakon moralnih dvojbi Pero se odlučio za Taniu. Tania je stigla za dva dana. Dostavljač je namignuo Peri noseći veliku kutiju. Čovjek je očito znao što se u njoj nalazi. Imao je pune ruke posla.

Pero je izvadio Taniu. Doduše, uvijek je kaskao s informatičkom pismenošću. Starija generacija. Izvadio je upute. Ništa nije razumio. Stisnuo je neko dugme i Tania je proradila i počela glasno plakati. Krivo. Stisnuo je novo dugme, Tania se histerično smijala.

Susjeda s kata je urlala: “Stišajte se, neki bi se malo odmorili!”

Dok je Pero očajno pokušavao isključiti Taniu, ona se pokrenula i zviznula ga nogom direktno u glavu. Pero se srušio. Kada se malo pribrao, odlučio je uložiti reklamaciju.

” Oprostite, očito neka tehnička greška, vratite Taniu, mi ćemo vam poslati drugu”, rekao je operater.

U međuvremenu, Pero je ogladnio.

“Pošaljite mi ipak domaćicu.”

“Dakle, naručujete Chelsy. Kakvu vrstu hrane želite da vam pripravi?”

“Domaću, molim.”

Pero je s nestrpljenjem iščekivao Chelsy. Dva dana je jeo samo konzerve i trebao mu je topao, domaći obrok. Chelsy je stigla. Kada ju je izvadio iz kutije funkcionirala je bez greške.

“Želite sarmu, punjene paprike ili gulaš s njokima?”, pitala je Peru, ljubazno, pomalo metalnim glasom.

“Sarmu!”, rekao je Pero.

Chelsy je sama stisnula dugme na boku pa je kroz vratašca na trbuhu, ispod pregače, izvukla toplu limenku sarme.

Pero je bio razočaran. Ponovno je uložio žalbu, ovaj put na Chelsy.

* * *

Kada se Perina najdraža vratila, našla je Peru okruženog konzervama, a Monica mu je baš čitala tisuću dvjesto šezdeset i četvrtu stranicu Tolstojevog “Rata i mira”.

 

Katrin P.

Social
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Facebook komentari

Comments