3.5 kletva

S novim modelom iPhone-a dobili smo i novi “feature”,  a to je micanje 3.5 priključka za slušalice. Kao i u mnogim “tehnološkim revolucijama” Apple je bio prvi, sada će ga slijediti i ostali proizvođači, kao Motorola i HTC, a šuška se da će i novi samsung Galaxy S8 biti lišen 3.5 priključka.

Postoje mnoge teorije zašto je maknut priključak, jedna od njih je smanjivanje mase mobitela, dok je druga, preglupa teorija da se kroz 3.5 priključak ne može dobiti maksimalno kvalitetan zvuk, te je potrebno koristiti digitalnu tehnologiju zbog izvlačenja maksimalne kvalitete iz pjesme. Obje teorije ne drže vodu jer sumnjam da nekome smeta dodatnih 2mm debljine mobitela, a većina player-a poput Deezer-a ima kvalitetu zvuka koja će se čuti jednako dobro na analognim i digitalnim slušalicama.

Vjerojatan razlog zašto je maknut 3.5 priključak je taj što je taj priključak analogan, a ne digitalan. Naime, analogni priključci mogu prihvatiti slušalice i opremu bilo kojeg brenda, dok digitalni priključak može “provjeriti” imamo li OEM opremu ili opremu nekog drugog proizvođača koji nije licenciran. Dakle, na analognom 3.5 priključku mogli smo koristiti slušalice koje smo htjeli, za digitalni priključak se postavlja pitanje hoćemo li moći koristiti sve, ili samo licencirane slušalice/adaptere. Samim time mogla bi narasti  cijena slušalica i adaptera koji 3.5 priključak pretvaraju u nativni za mobitel. Ista stvar se desila sa kablovima za punjenje mobitela na iOS sustavima, naime ukoliko se nije koristio licencirani kabel iPhone/iPad/iPod se nisu mogli puniti.

slika_1

Osobno bio sam presretan kada sam kupio svoj prvi mobitel s 3.5 priključkom 2009. godine. To je napokon smanjilo muku koju sam do onda imao sa slušalicama, naime ondašnji sony ericsson, nokia itd. su imali svoj jedinstveni standard slušalica, i to ne od proizvođača do proizvođača nego čak od modela mobitela do modela mobitela. Takve slušalice su bile skupe i teško dostupne. Kako se stvari kreću, izgleda da će opet svaki proizvođač imati svoj jedinstveni priključak, pod time prvenstveno mislim na razliku između Applevog lighting priključka, i novog nadolazećeg standarda USB C. Naravno postojat će adapteri, koje ćemo opet morati platiti.

Autor članka: Zlonamjernik

Social
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Facebook komentari

Comments